Annons

Fortsätt satsa på försvaret

Det var ett klart och tydligt besked till Ryssland som försvarsminister Peter Hultqvist (S) lämnade vid årets Folk och Försvar-riksstämma och som han upprepat därefter flera gånger. Putins agerande understryker hur nödvändigt det är med ett upprustat totalförsvar som Sveriges riksdag i bred enighet nyligen beslutat om. Rysslands hotfulla utspel vid årsskiftet skakade om Sverige, ja hela Europa. Den nuvarande säkerhetsordningen kom i gungning.
Debatt • Publicerad 8 februari 2022
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Militärer utanför en bygdegård på norra Gotland. Putins utspel visar hur rätt det var att kraftigt stärka svenskt militärt försvar, menar Kristina Zetterström och Kjell Göthe från Allmänna Försvarsföreningen i Kronoberg.
Militärer utanför en bygdegård på norra Gotland. Putins utspel visar hur rätt det var att kraftigt stärka svenskt militärt försvar, menar Kristina Zetterström och Kjell Göthe från Allmänna Försvarsföreningen i Kronoberg.Foto: Karl Melander/TT

Att det låg allvar bakom Putins krav underströks av uppgifterna om att drygt hundra tusen ryska soldater posterades ut vid Ukrainas gräns. Den ryska militära aktiviteten ökade dessutom påtagligt omkring, i och på Östersjön. Säkerhetsläget tvingade därför fram höjd beredskap och omedelbara militära förstärkningar till Gotland där den militära förmågan började återuppbyggas först efter den ryska annekteringen av Krim.

”Hela den europeiska säkerhetsordningen ifrågasätts och hotas av Rysslands agerande. Ryssland är permanent medlem av FN:s säkerhetsråd och borde känna ett särskilt ansvar för att upprätthålla FN:s principer”, sade Peter Hultqvist. Han tillbakavisade kraven att hindra tidigare Sovjetrepubliker eller andra som inte är med i Nato från att bli det. ”Staters rätt att göra sina egna säkerhetspolitiska val är inte förhandlingsbar. De ryska krav som nu riktas mot omvärlden är oacceptabla”, sade han. Ulf Kristersson (M) betonade i ett inlägg att Sverige likt Finland borde deklarera en så kallad Nato-option, där man öppet förbehåller sig rätten att efter eget val bedöma om ett Natomedlemskap är relevant eller inte.

Annons

Gudrun Persson, forskningsledare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) och Rysslandsexpert sade att Ryssland nu kräver rätt till en intressesfär, lagligt bindande garantier, det vill säga i praktiken ryskt veto på ländernas säkerhetspolitiska utveckling i sitt närområde, i Östeuropa och i vår del av världen... Det här innebär att några få stormakter sätter sig ner och delar in världen i sina respektive intressesfärer. Det har stått i den ryska militära doktrinen sedan 2010 att den nuvarande säkerhetsordningen med EU och Nato som grund är ohållbar, ”den ger inte säkerhet till alla stater” heter det där.

Det ryska utspelet visar hur rätt riksdagens beslut om satsning på totalförsvaret är. Ett starkt försvar är nödvändigt för att trygga vår fred och frihet nu och i framtiden. Dessutom tar vi då vårt ansvar för stabilitet och säkerhet i vår del av världen.

Kristina Zetterström, ordförande Allmänna Försvarsföreningen i Kronoberg

Kjell Göthe, styrelseledamot

Annons
Annons
Annons
Annons