Förtvivlade barn och gråtande föräldrar efter Lakers gallring
Av de 22 barnen har sex spelat med min son sedan han var liten. När han började var de hundra. Ingen av hans nära kompisar kom med. När han fick veta att han passerat nålsögat blev han överlycklig – och ledsen för de utgallrades skull. Genom åren har jag pratat med förtvivlade barn och gråtande föräldrar. Ska det verkligen behöva vara så, år efter år?
Jag argumenterar, i enlighet med idrottsvetenskapen, för så många som möjligt, så länge som möjligt. Det ger både elit och folkhälsa. Det Lakers gör, toppning, värvningar och gallringar, under barn- och ungdomsåren ger förvisso barnelit, men ger det vuxenelit? Vi är många som internt sökt föra en konstruktiv dialog med Lakers för att förmå dem att inte bara tänka elit utan också att tänka bredd/folkhälsa.
Många av de utgallrade barnen tvingas sluta med hockey då tid och/eller ekonomi omöjliggör spel i andra klubbar. Att åka kollektivt går ej. Den enda klubben som i vardagen fungerar logistiskt för de ratades familjer är Alvesta, men de har inte möjlighet att ta emot fler spelare. Om Lakers känner till det och ändå väljer att avstå ett breddlag är det ett ännu högre spel Lakers spelar med barns mående.
Om Lakers följt sitt policydokument där det skrivs att breddlag kan skapas om underlag finns, hade denna situation aldrig uppstått. Underlag finns till flera blockbreddlag om utgallrade 05:or och 04:or återvänder. Det är besynnerligt att bara sju barn från det ursprungliga 06-laget ska spela hockey i en kommun med 95 000 invånare.
Hur rimmar Lakers agerande med barnkonventionen, svensk lag? Artikel 2 är om alla barns lika värde och rättigheter. Inget barn får diskrimineras. I artikel 3 anges att alla åtgärder som rör barn ska ta i beaktande vad som bedöms vara barnets bästa. Vad som är barnets bästa avgörs i varje enskilt fall och hänsyn ska tas till barnets egen åsikt och erfarenhet. Artikel 6 behandlar barns rätt till liv, överlevnad och utveckling. Då åsyftas inte bara fysiska hälsa utan också den psykiska och sociala utvecklingen. Artikel 12 lyfter barnets rätt att bilda och uttrycka sina åsikter samt få dem beaktade i alla frågor som rör barnet.
Dessa artiklar uppfyller ej Lakers. Lakers har en process där alla beslut är fattade över barnens huvuden. Man har inte frågat gruppen barn vad de vill. De hade velat fortsätta spela hockey i Växjö med sina kompisar. Lakers bryter alltså mot svensk lag. Ska kommunen finansiera lagbrott i och med det stöd Lakers får för sin barn- och ungdomsidrott? Är syftet med aktivitetsstödet på sikt att få fram elit? Vad tycker Växjö kommuns invånare? Vad tycker Lakers sponsorer? Vill de förknippas med att barn sållas bort? Om inte, varför sätter inte de press på Växjö Lakers att införa breddlag?
Jag, och många med mig, tycker att Växjö Lakers utöver sitt elitlag också ska ha blockbreddlag. Underlaget finns, ändå avstår de. Breddlag och damlag har hockeyklubbar i betydligt mindre städer än Växjö. Varför blundar kommunen och sponsorer? Vad är de rädda för? Själv är jag rädd för att denna text gör så att min son hamnar i den beryktade frysboxen. Men detta gäller så många barn och deras familjer i Lakers verksamhet. Jag skrev texten, inte för mitt barn, utan för alla andra ungars skull.
Christine Tidåsen