Annons

Förvrängda fakta fräter sönder demokratin

Jag blir uppriktigt ledsen när politiker inte talar sanning. Det är som om de inte tror att deras egna argument och att de därför måste förvränga fakta och verklighetsbeskrivning. Jag blir ledsen eftersom det fräter sönder något av det viktigaste vi har, vår demokrati.
Replik • Publicerad 15 december 2022
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ringhals kärnreaktor 1.
Ringhals kärnreaktor 1.Foto: Jonas Lindstedt/TT

Jag tänker på den artikel där Moderaternas Oliver Rosengren och Sofia Stynsberg, för vilken gång i ordningen, går till angrepp på Centerpartiet. Jag tänker inte ge mig in i diskussionen, våra centerpartister klarar alldeles utmärkt att försvara sig själva.

Däremot måste jag bemöta ett par felaktiga uppgifter som finns i artikeln. För det första så hävdas det att kärnkraftverk lades ner av Riksdagen i en omröstning där C tillsammans med S, V och MP röstade för. Det är inte sant. De fyra reaktorer det handlar lades ner av ägarna eftersom det inte bedömdes vara lönsamt att uppgradera dem så att de uppfyllde de nya säkerhetskraven med krav på oberoende härdkylning. Som både professor Per Högselius, KTH, och professor Fredrik Wikström, Karlstad universitet, tydligt visat var för sig i studier av processen, liksom vittnesmål av VD och styrelseordförande i Vattenfall, så var beslutet en följd av att reaktorerna inte gick att driva vidare av tekniska och ekonomiska skäl. Inte ens Moderaternas höjning av effektskatten på kärnkraft med 24 procent hade någon påverkan på beslutet.

Annons

Den andra, och allvarligare felaktigheten i artikeln är något som undgått få svenskar. Man påstår att man avsatt pengar i budgeten för att stödja hushåll och företag som drabbats av höga elpriser. Faktum är att regeringen inte avsätter en krona i budgeten för detta ändamål. Det stöd som utlovats är de överföringsvinster från Svenska kraftnät som dessa, i enlighet med EU:s energimarknadsregler måste betala tillbaka till sina kunder. Det enda regeringen har gjort är att skapa fullständigt kaos i metoden och tidsplanen för återbetalningen. Man höjer dessutom, tvärsemot sina vallöften, elskatten vid årsskiftet. Man har också förhalat införandet av de nya EU-reglerna om att elbolagen måste betala tillbaka en del av sina övervinster till konsumenterna.

Artikeln innehåller en rad andra felaktigheter som det inte finns plats att gå in på här.

Jag överlåter åt andra att värdera nedläggningen av reaktorerna och hanteringen av elkrisen. Min enda vädjan är att rakt och ärligt tala om vad man vill göra åt samhällsproblem i stället för att sprida en vilseledande bild av verkligheten.

Lennart Adell Kind (MP), Växjö

Annons
Annons
Annons
Annons