GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Framtidens energi och klimaträttvisa – svar till elever på Elin Wägnerskolan

Tack till alla ungdomar på Elin Wägnerskolan som har skrivit insändare om era framtidsvisioner om hur vi kan sluta använda fossila bränslen och ställa om till 100 procent förnybar energi. Ni är inte ensamma om er oro över hur denna omställning ska gå till på ett rättvist sätt.
Debatt • Publicerad 22 oktober 2021
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Elin Wägnerskolan.
Elin Wägnerskolan.Foto: Urban Nilsson

Arbetet med omställning till hållbar energiförsörjning pågår både lokalt och globalt. I Växjö kommun producerar vi till exempel egen biogas från matavfall och egen fjärrvärme och el från restprodukter från skogen och skogsindustrin. För att lära oss mer och dela våra erfarenheter ingår vi i samarbeten med andra städer och kommuner i flera olika nätverk som arbetar med klimat- och miljöfrågor i Europa och globalt.

På FN:s COP21 möte i Paris 2015 kom världens länder överens om att minska utsläpp av växthusgaser och försöka hålla den globala uppvärmningen till 1,5 grader. I november i år finns ett nytt möte, COP26 i Glasgow, där länder ska berätta hur de tänker arbeta för att uppnå detta 1,5-gradersmål. Under konferensen kommer de självklart att ta upp solceller, vindkraft och andra förnybara energikällor som en del av lösningen, precis som flera av er har föreslagit.

Det är förstås viktigt att alla länder samarbetar och gör allt för att nå 1,5-gradersmålet och lösa klimatkrisen. Inför klimatmötet har regeringen bestämt att fördubbla Sveriges klimatbistånd för att hjälpa utvecklingsländer både med att minska sina utsläpp, men också med att göra nödvändiga klimatanpassningar. Vi som bor i de rikare länderna har ett särskilt ansvar att hjälpa världens fattigaste länder, som oftast drabbas hårdast av klimatförändringarna.

Framtidens energi och klimaträttvisa är viktiga frågor för dagens barn och unga.

Till klimatmötet i Glasgow kommer även ungdomar att vara representerade. Det är oerhört viktigt att barn och unga får chansen att framföra sina perspektiv på klimatkrisen till världens ledare. Det är ni som drabbas hårdast av klimatkrisen och det är er framtid som det handlar om!

Cheryl Jones Fur (MP), 1:a vice ordförande Växjös kommunfullmäktige

Amanda Björksell, Sveriges ungdomsrepresentant på FN:s klimatkonferens COP26

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.