GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Frihet under ansvar fungerar inte

Södra skogsägarnas företrädare Lena Ek och Paul Christensson går än en gång ut med en debattartikel och försvarar dagens skogsbruk. De representerar 52 000 medlemmar, men jag vet att de inte representerar allas åsikter.
Lennart Turesson svarar Södras debattartikel om det svenska skogsbruket.
Lennart Turesson svarar Södras debattartikel om det svenska skogsbruket.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

De använder ofta termen ”familjeskogsbruk” och menar att ”i dag är det naturligt att balansera miljömål med produktion inom familjeskogsbruket” Det låter nästan idyllisk och att allt är bra. Så är det naturligtvis inte. Varför har då mängder med frågor och synpunkter om miljö och klimatfrågor om hur vi sköter skog och jordbruk uppkommit de senaste åren?

De hänvisar till familjeskogsbrukets långa erfarenhet och så var det med familjeskogsbruket i dess äldre form. Det fungerade hållbart och i fas med naturen, men hur många av dessa familjeskogsbruk finns det kvar i fungerande form? De flesta skogar förvaltas i realiteten av till exempel Södra Skogsägarna och flera andra vinstdrivande aktiebolag. Det finns nog ingen som har något emot att enskilda skogsägare får bra betalt och kan försörja sig på sina skogsresurser, men de stora vinsterna har i alla tider gått till bolagen.

I gällande skogsvårdslag står det följande ”Skogen är en nationell tillgång och en förnybar resurs som skall skötas så att den uthålligt ger en god avkastning samtidigt som den biologiska mångfalden behålls. Vid skötseln ska hänsyn tas även till andra allmänna intressen.” Frågan är om dagens intensiva skogsbruk med tunga maskiner, kalhygge, markberedning med mera kan uppfylla att den biologiska mångfalden behålls och annan hänsyn tas?

Jag hävdar att skogsvårdslagen inte följs och att frihet under ansvar inte fungerar. Att flera företrädare för skogsnäringen agerar är förståeligt, de har självklart börjat inse att något måste göras, annars minskar de stora inkomsterna i framtiden om det inte sker en omställning till skonsammare brukningsmetoder. Vilket är nödvändigt med tanke på alla forskarrapporter från många håll och som har resulterat i miljövänligare inriktningar och metoder vid flera andra näringar runt om i vår värld, och även i vårt Sverige.

Kloka och framsynta ledare borde i stället för att försvara dagens skogsbruk öka ansträngningarna att hitta andra metoder för ett framtida utnyttjande av vår fantastiska naturresurs som följer skogsvårdslagen. Här borde Södra Skogsägarna som medlemsförening vara drivande, men är i stället i dag tillsammans med vapenbrodern Skogsstyrelsen de som driver på för ökad tillväxt och skogar med minimerade viltpopulationer och minskad biologisk mångfald som följd.

Lennart Turesson

"Kloka och framsynta ledare borde istället för att försvara dagens skogsbruk öka ansträngningarna att hitta andra metoder för ett framtida utnyttjande av vår fantastiska naturresurs som följer skogsvårdslagen."

Läs mer