Annons

Fritidsbank i Växjö förhalas av vissa partier

Vid senaste kultur och fritidsnämndens sammanträde i Växjö, presenterades en gedigen, proffsig och nyanserad utredning kring förutsättningar att starta en fritidsbank. Fördelarna med en fritidsbank där medborgare fritt kan låna allehanda fritidsutrustning är otvetydiga.
Debatt • Publicerad 28 mars 2021
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”I dessa tider med drastiskt minskade aktiviteter i vårt föreningsliv, skulle en fritidsbank kortsiktigt vara en klar stimulans för ökade aktiviteter och motvikt mot stillasittande”, skriver Håkan Frizén (V).
”I dessa tider med drastiskt minskade aktiviteter i vårt föreningsliv, skulle en fritidsbank kortsiktigt vara en klar stimulans för ökade aktiviteter och motvikt mot stillasittande”, skriver Håkan Frizén (V).Foto: Thomas Johansson/TT

Det är bra för miljön, det är bra med återbruk, det stimulerar till aktivitet, det öppnar större möjligheter för socioekonomiskt utsatta familjer, det skapar arbetstillfällen, det ger en inkörsport till vårt föreningsliv, barn och ungdomar kan fritt pröva olika fritidsaktiviteter och inte minst bidrar det till ett hållbarare samhälle. Jämförelse med ett bibliotek är slående.

Vid nämndsammanträdet kom dock förväntade ifrågasättanden från flera blågröna ledamöter. Moderater hävdade bland annat att en fritidsbank riskerar konkurrera ut etablerade sportbutiker. Detta trots att utredningen påvisat att det förhåller sig tvärtom. Sporthandlarna välkomnar fritidsbanker. Min fråga till Moderaterna: Vill ni upphöra med kommunalt driven biblioteksverksamhet eftersom det riskerar att konkurrera ut bokhandlarna?

Annons

Från Kristdemokratiskt håll kom invändningen att detta kan ordinarie föreningsliv mycket väl sköta. Påståendet visar att KD inte alls i grunden förstått vad en fritidsbank innebär av lättillgänglighet och bredd. Min fråga till KD: Ska en ungdom först gå till en pingisklubb, bli medlem där och få låna utrustning, sedan gå till en tennisklubb, bli medlem där och få låna utrustning, sedan gå till en fotbollsklubb och så vidare? Det faller ju på sin egen orimlighet.

Eftersom vi nu har en gedigen utredning, det finns en förening villig att medverka, det finns en mycket lämplig lokal och det finns en framtagen kostnad finns ju ingen anledning att vänta ytterligare på uppstart. Därför yrkade vi från Vänsterpartiet att vi efter fyra års diskuterande nu trycker på startknappen. Tyvärr röstade blågröna och även S för fortsatt utredning och ”pröva frågan inför budget 2022”. Ytterst beklagligt. Det förpliktigar ju tyvärr inte till någonting. I dessa tider med drastiskt minskade aktiviteter i vårt föreningsliv, skulle en fritidsbank kortsiktigt vara en klar stimulans för ökade aktiviteter och motvikt mot stillasittande. Nu lär vi få vänta ytterligare 1-2 år innan ett eventuellt förverkligande.

Håkan Frizén (V)

”Moderater hävdade bland annat att en fritidsbank riskerar konkurrera ut etablerade sportbutiker. Detta trots att utredningen påvisat att det förhåller sig tvärtom.”
Annons
Annons
Annons
Annons