GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Gammal statistik i Lärarförbundets ranking, men…

Lärarförbundet är djupt oroade av Växjö kommuns försämrade placering i rankingen Bästa skolkommun. Placering 207 jämfört med förra året 179.
Replik • Publicerad 25 november 2021
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Lärarförbundet konstaterar att lärarnas goda arbete har betydelse. Nu behöver vi dock vara extra uppmärksamma på om det uppstått en utbildningsskuld för vissa grupper av elever till exempel på gymnasiet”, skriver Anne-Lie Nilsson, ordförande för  Lärarförbundet och Erika Evertsson, vice ordförande för Lärarförbundet.
”Lärarförbundet konstaterar att lärarnas goda arbete har betydelse. Nu behöver vi dock vara extra uppmärksamma på om det uppstått en utbildningsskuld för vissa grupper av elever till exempel på gymnasiet”, skriver Anne-Lie Nilsson, ordförande för Lärarförbundet och Erika Evertsson, vice ordförande för Lärarförbundet.Foto: Jessica Gow/TT

Som de blågröna konstaterar i sin debattartikel den 20/11 är viss statistik som ligger till grund för rankingen två år gammal och de färska siffror som de presenterar i artikeln kring barn och elevers måluppfyllelse är något bättre. Under pandemiåret då lärarna slitit i en extremt pressad situation är det extra tillfredsställande att det ser ut så. Lärarförbundet konstaterar att lärarnas goda arbete har betydelse. Nu behöver vi dock vara extra uppmärksamma på om det uppstått en utbildningsskuld för vissa grupper av elever till exempel på gymnasiet. Har alla elever kunnat nås av en likvärdig undervisning? Hur identifierar man och följer upp de behov som finns?

De blågröna gör satsningar i skolpengen för att öka kvaliteten i undervisningen. Dessa pengar måste nå ut till förskolor, fritidshem och skolor. Lärarna måste då ges rätt förutsättningar och förtroendet att utföra sitt arbete med barn och elever i fokus.

Vi tror att arbetsgivarens dialog med lärarna är av största vikt för att de ska orka hålla i och hålla ut. Nu går vi in i ett samtal med arbetsgivaren om ett nytt modernt samverkansavtal där fokus är arbetsmiljö, inflytande och delaktighet för professionen. Lärarna vet bäst vad eleverna behöver. Vi vill att varje skolledare ges förutsättningar att i samverkan med lärarna hitta rätt lösningar. I samverkan vill vi också finnas med i dialogen om rätt kompetensutveckling för varje lärare.

Inte heller Lärarförbundet är nöjda förrän alla elever når målen och sin fulla potential. Men att 15 procent av högstadieeleverna i dag inte kan söka in på ett nationellt program på gymnasiet är ett stort bekymmer. De fortsatta satsningarna som de blågröna gör på tidiga insatser utesluter inte att ungdomar i gymnasieåldern också måste mötas med rätt resurser, det måste få kosta.

Anne-Lie Nilsson, ordförande Lärarförbundet

Erika Evertsson, vice ordförande, Lärarförbundet

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.