Annons

Gängkriminaliteten – vår tids hydra

Vi är nu inne i en period där bekämpningen av gängkriminaliteten har högsta prioritet. Regeringen vill skapa en nationell strategi för detta. Man lägger ned stor möda på att stifta nya lagar som ger strängare straff. Några av de föreslagna lagändringarna kan eventuellt ligga på gränsen till vad som kan accepteras av ett rättssamhälle, med hänsyn till den personliga integriteten.
Debatt • Publicerad 23 januari 2023
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Visst är det märkligt att ingen verkar vara intresserad av att bekämpa själva roten till det onda, nämligen det ökande narkotikabruket”, skriver IOGT-NTO.
”Visst är det märkligt att ingen verkar vara intresserad av att bekämpa själva roten till det onda, nämligen det ökande narkotikabruket”, skriver IOGT-NTO.Foto: Stian Lysberg Solum

Att kriminaliteten måste bekämpas är nog alla överens om. Men visst är det märkligt att ingen verkar vara intresserad av att bekämpa själva roten till det onda, nämligen det ökande narkotikabruket. Får vi inte bukt med detta kommer vi tyvärr aldrig att kunna reducera brottsligheten till en rimlig nivå. Om polisen griper en gängledare kommer det genast fram nya för att ta ledarens plats, så länge narkotikahanteringen är en lukrativ verksamhet. Det är som sagans hydra. Om man högg av ett huvud växte det genast ut två nya i stället.

Vi måste alla förstå att det aldrig någonsin är okej att använda narkotika (annat än för medicinska ändamål). Om det blir lika accepterat att knarka som att dricka alkohol har vårt samhälle för alltid förlorat matchen. Det här måste även alla så kallade partyknarkare få klart för sig. Det borde heller aldrig förekomma att någon av ren nyfikenhet ska prova knark för att se hur det känns.

Annons

Till att börja med behövs det en nationell, massiv upplysningskampanj, så att alla förstår sambanden. Alla som tar knark ska känna att de gör samhället en otjänst och bidrar till fortsatt gängkriminalitet. Det här borde alla politiska partier kunna ställa upp på, även om man inte själva vågar föra fram sådana tankar.

Sluta att mata hydran!

Kent Alm och Ninnie Johansson, IOGT-NTO Växjö

Annons
Annons
Annons
Annons