GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Gör Lessebo kommun trygg igen

Lessebo är en av de minst trygga kommunerna bland polisregion syds 58 kommuner, visar polisens problemindex. Utvecklingen är alarmerade och försämras år från år. I de tre kommuner som är mer otrygga i samma index har utvecklingen varit positiv. Det kräver fullt fokus och kraftfulla åtgärder, annars kan Lessebo vara södra Sveriges mest otrygga kommun. Socialdemokraterna klarar inte uppgiften.
Debatt • Publicerad 12 januari 2022
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Moderaterna vill se ett maktskifte i Lessebo kommun.
Moderaterna vill se ett maktskifte i Lessebo kommun.Foto: Lotta Zaar

Lessebo kommun har samma problem som Sverige, men i flera avseenden värre. Hit var den plötsliga invandringen större och integrationen sämre. Därför har arbetslösheten varit på krisnivåer under lång tid, skolresultaten är bland de sämsta i landet och otryggheten påverkar människors vardag. Socialdemokraterna har styrt i Lessebo sedan kommunen grundades och fortsätter som om ingenting hade hänt. Det räcker nu. Det är tid för maktskifte.

För att återupprätta tryggheten krävs nationella, kraftfulla åtgärder. Fler poliser, längre straff och en tydlig arbetslinje. Vi vill bland annat:

• Skärpa straffen. Med längre straff är kriminella borta från Lessebo längre och brottsoffren får upprättelse. Avskaffa straffrabatterna för grova brott, skärp straffen för gängbrottslighet och sexualbrott, och utvisa fler kriminella.

• Ha fler poliser. För att färre ska komma undan med brott krävs fler poliser. Vårt mål är 6000 fler poliser och därmed EU:s genomsnittliga polistäthet: 3 poliser per 1000 invånare eller totalt 32 000 poliser. Vi vill höja lönen med 3000 kronor för poliser.

• Stärka utredningsredskapen. För att hantera trygghetskrisen krävs kraftfulla åtgärder, exempelvis anonyma vittnen, visitationszoner, hemlig avlyssning och kraftig utbyggnad av kameraövervakningen.

• Stoppa bidragsfusk. Fusk med bidrag är den näst vanligaste inkomstkällan för grovt kriminella. Vi vill ha en samlad nationell utbetalningsmyndighet med kontrollansvar, oanmälda hembesök vid misstanke, polisanmälan av allt fusk och ansvaret flyttat till Ekobrottsmyndigheten, samt smarta digitala kontroller mellan bidragssystemen.

• Ha en tydlig arbetslinje. Kommunerna behöver fler redskap för att ha en tydlig lokal arbetslinje och kunna ställa högre krav på personer som saknar arbete. Ett exempel är att komplettera praktik och utbildning med samhällsnyttiga insatser, exempelvis parkskötsel, som en del i aktiveringen för arbetslösa som tar emot försörjningsstöd.

Kommunerna har ett ansvar för långsiktiga insatser och för att stärka såväl trygghetsarbetet som arbetslinjen lokalt. Vi prioriterar:

• Tryggheten. Det räcker inte med fritidsgårdar. Vi ska ha bilburna, ronderande ordningsvakter i tätorterna och fler övervakningskameror på otrygga platser. Otrygga stråk ska lysas upp. Vi ska ha fler fältassistenter och nattvandrare.

• Skolan. Vi ska satsa mer pengar på undervisningen och mindre på sådant som inte lyfter skolresultaten. Kommunen ska prioritera om resurser från andra delar till välfärdens kärna, där barnens framtid och de äldres trygghet är vår högsta prioritet.

• Lessebolöftet. Vi ska lära av goda exempel, exempelvis Växjölöftet, för att få en tydlig lokal arbetslinje där alla som saknar jobb deltar på heltid i aktiviteter som motprestation för att få bidrag av kommunen. Aktiviteterna ska vara utbildning, SFI, praktik och annat som leder till jobb. Fler, växande företag skapar nya jobb. Lessebo har landets sjätte högsta andel av invånarna som försörjer sig på bidrag.

Lessebo är en av de kommuner där Socialdemokraterna under längst tid har haft en obruten chans att bygga sitt mönstersamhälle. Resultatet är en av Sveriges mest otrygga kommuner, med bland landets sämsta skolresultat och högsta arbetslöshet. Det är dags för en nystart för Lessebo kommun med Moderaterna i ledningen.

Marcus Dackling (M), 2:e vice ordförande i kommunstyrelsen

Jessica Tegnér (M), Lessebomoderaterna

Oliver Rosengren (M), riksdagskandidat

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.