Annons

Hedersförtryck är det mest allvarliga hotet mot hbtq-personers frihet

Pride är en färgsprakande fest för segrarna, men också en allvarsam påminnelse om kampen som ligger framför oss.
Debatt • Publicerad 14 maj 2021
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Hedersförtryck är vår tids mest allvarliga frihetsfråga för hbtq-personer”, skriver Mattias Bengtsson (M), Anton Olsson (M) och Oliver Rosengren (M).
”Hedersförtryck är vår tids mest allvarliga frihetsfråga för hbtq-personer”, skriver Mattias Bengtsson (M), Anton Olsson (M) och Oliver Rosengren (M).Foto: Stian Lysberg Solum

En aktuell framgång är att Sverige äntligen ska få en könsneutral lag för föräldraskapspresumtion; exempelvis om modern vid barnets födelse är gift eller registrerad partner med en kvinna, så ska denne automatiskt anses som barnets andra förälder. Växjö kommun har varit en pionjär på området och började redan 2015 kalla faderskapsutredningar för föräldraskapsutredningar på blanketter och i utskick.

Politiken har tidigare upprätthållit ofrihet och orättvisa, men sedan flera år är lagstiftningen i huvudsak rättvis och behandlar hbtq-personer lika. Några förändringar kvarstår och vi föreslår därför att föräldraskap och assisterad befruktning utomlands ska erkännas i Sverige, att könsuttryck och könsidentitet ska skyddas i hatbrottslagstiftningen, att hbtq-flyktingars skydd ska säkerställas, att informationsplikten för HIV ska slopas så att ansvaret blir delat och att homosexuella män ska få ge blod på lika villkor som andra.

Annons

Socialdemokraternas motstånd mot samkönade pars familjebildning genom surrogat är ett omyndigförklarande av kvinnor och en inskränkning i rätten att bestämma över sin egen kropp. Det drabbar dessutom familjer och tvingar fram krångliga processer i andra länder. Vi menar att surrogat bör tillåtas, såväl altruistiskt som mot ersättning.

I takt med att politiken har ställt sig på hbtq-personers sida och den breda allmänhetens respekt för olikheter vuxit radikalt, har ett nytt problem vuxit fram: kulturellt förtryck mot hbtq-personer som framträder särskilt starkt i utanförskapsområden. Förföljelse och förtryck från andra människor kan begränsa livet på liknande sätt som om det är staten. Otryggheten för många hbtq-personer har ökat i Sverige. Det är positivt att numera både hat- och hedersmotiv vid brott ger längre straff, men det räcker inte med åtgärder mot våldet.

Hedersnormer har rotat sig i samhället med kombinationen av hög invandring och misslyckad integration; låg rörlighet på bostadsmarknaden från bland annat hyresregleringen försvårar frigörelsen av att flytta hemifrån och höga trösklar till arbetsmarknaden och bidragsberoende hindrar självständigheten genom egen lön. Allt detta göder en inneslutenhet och kollektivism där individen reduceras till en icke självständig del av familjen eller klanen, och därmed också är föremål för kontroll av densamma. En undersökning från Socialstyrelsen visar att 30 procent av unga hbtq-män med utrikes födda föräldrar svarar att föräldrarna skulle ”straffa dem hårt” om de kände till deras sexuella läggning.

Det är betydelsefullt att säkra hbtq-personers skydd från våld och förföljelse, möjligheter att lämna destruktiva gemenskaper och stärka tilliten till samhället, samtidigt som politiken behöver öka drivkrafterna för att arbeta, göra att jobben blir fler och sänka trösklarna till arbetsmarknaden. Växjö har infört hederscreening i socialtjänsten och en Sverigeintroduktion för alla nyanlända med hbtq-rättigheter som ett ämne. Vi föreslår:

• Inför nationell Sverigeintroduktion där hbtq-personers lika rättigheter är en del av kursplanen och examinationen.

• Gör hederscreening till en del av hälsosamtalen i skolan och möten med socialtjänsten.

• Statsbidrag till organisationer som stöttar hedersförtryckta Hhbtq-personer, på samma sätt som till kvinnojourer.

• Förbjud konverteringsterapi, alltså behandling som ska ”bota” homosexualitet.

• Höj kompetensen hos medarbetare i offentlig sektor om hederskultur. Erbjud åt civilsamhället och näringslivet.

• Inga skattepengar till organisationer som motverkar lika rättigheter, exempelvis bjuder in talare som uttrycker hat eller uppmanar till förföljelse av hbtq-personer.

Annons

Hedersförtryck är vår tids mest allvarliga frihetsfråga för hbtq-personer. Samhället får inte svika tusentals unga som växer upp hindrade från att vara sig själva och rädda för att bli påkomna med sin kärlek. När sonen kommer hem med en pojkvän ska man krama om, inte kasta ner från balkongen.

Mattias Bengtsson (M), Öppna Moderater Sydost

Anton Olsson (M), Moderata Ungdomsförbundet Kronoberg

Oliver Rosengren (M), kommunalråd

”När sonen kommer hem med en pojkvän ska man krama om, inte kasta ner från balkongen.”
Annons
Annons
Annons
Annons