Annons

Hög tid att höja tandsköterskornas löner

Det centrala löneavtalet är klart och nu pågår den lokala löneprocessen. För snart två år sedan släppte Vision en rapport som visade ett ironiskt motsatsförhållande. Samtidigt som tandsköterskornas arbete i tandvårdsteamet är helt centralt för att vi ska kunna garantera en hög patientsäkerhet och erbjuda avancerade behandlingar så är det samtidigt ett yrke med för låg lön och tuffa villkor.
Debatt • Publicerad 18 november 2020
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Tandsköterskornas löner måste höjas, tycker debattskribenterna.
Tandsköterskornas löner måste höjas, tycker debattskribenterna.Foto: Jessica Gow/TT

Tandsköterskor har i regel minst ett och ett halvt års eftergymnasial utbildning. Men vår medellön ligger betydligt lägre än genomsnittet för manligt dominerade yrkesgrupper som har motsvarande utbildningsnivå. Våra löner är lägre i genomsnitt än för dem som enbart har en gymnasieutbildning. Frågan är då – tjänar vi ens in vår utbildning?

Många tandsköterskor kommer att gå i pension de kommande åren. Attraktiviteten i vårt yrke måste öka om den offentliga tandvården ska kunna rekrytera och behålla framtidens tandsköterskor.

Annons

Rapporten följdes av en debattartikel i januari 2019 där Vision Region Kronoberg ställde upp tre tydliga prioriteringar:

• Att arbetsgivare i den offentliga tandvården gör långsiktiga lönesatsningar för tandsköterskor för att öka attraktiviteten i yrket.

• Att lönespridningen ökar så att tandsköterskors yrkeserfarenhet lönar sig mer.

• Att vårdgivare slår vakt om en hög kompetensnivå i tandsköterskeyrket, bland annat genom regelbundna granskningar av yrkes- och specialistutbildningar.

Tyvärr har vi inte sett någon positiv utveckling de senaste två åren. Visst har vi förståelse för att den pågående coronapandemin inte skapat goda förutsättningar för en positiv utveckling, men vi har slitit lika hårt som våra kollegor i övriga vården och vi vill att det ska synas i lönekuvertet.

Därför har vi tandsköterskor som är medlemmar i Vision Region Kronoberg gått samman och vill skicka en tydlig signal till ledningen på Folktandvården och politikerna som leder Region Kronoberg. Det är dags att höja tandsköterskornas löner, det är dags att ta itu med ökad lönespridning och det är dags att säkra en hög kompetensnivå.

Det är dags nu.

Tamara Idofsson Antonova, Amanda Jönsson och Stela Pranjic, tandsköterskor och representanter i Vision Region Kronobergs tandsköterskekommitté

Peggy Hallengren Naraghi, tandsköterska, styrelseledamot Vision Region Kronoberg

Erik Sellström, ordförande Vision Region Kronoberg

”Det är dags att höja tandsköterskornas löner, det är dags att ta itu med ökad lönespridning och det är dags att säkra en hög kompetensnivå.”
Annons
Annons
Annons
Annons