Annons

Hovs Park-projektet liknar mer och mer sagan om Mäster Skräddare

Vi är många pensionärer som de senaste åren hört flera föreläsningar om senior/trygghets-boendet i Hovs Park. Glättiga broschyrer har tagits fram, och cirka 800 personer har lämnat in intresseanmälan till APP Properties.
Debatt • Publicerad 4 november 2020
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
En skiss över Hovs Park som vid presentationen 2018 beskrevs som en juvel för Växjös pensionärer. Av det finns inte mycket kvar, anser debattskribenterna.
En skiss över Hovs Park som vid presentationen 2018 beskrevs som en juvel för Växjös pensionärer. Av det finns inte mycket kvar, anser debattskribenterna.Foto: ILLUSTRATION: FOJAB ARKITEKTER

Ett flertal projektledare har informerat om framtidens boende för äldre med drygt 200 lägenheter, de flesta som hyresrätter men även bostadsrätter och ägarlägenheter. I trygghetsboendet ska finnas en bovärd, reception, gemensamhetslokal, restaurang/kafé, spaavdelning med pool och gym, en park med boulebanor och utegrill, odlingar och ett nytt Pensionärernas hus. I kravspecifikationen som låg till grund för idétävlingen om framtidens boende för äldre fanns också med förskola, hemtjänstgrupp, dagverksamhet, Bo-It, bilpool, apotek, frisör, hjälpmedel.

I inbjudan till tävlingen, som vanns av APP, är uppdraget att utveckla ett framtidens boende för äldre med krav och förväntningar på gemenskap, rekreation, mötesplatser och att åldras inom fastigheten, faciliteter och service. Kommunen vill göra kvarteret till en destination som sjuder av vitalitet och energi på ålderns höst. En magnetisk plats för äldre personer som vill vara fortsatt kreativa och rörliga och skapa en ”vi-känsla” för de boende.

Annons

I bygglovet daterat 20190131 för bostadshusen B-H är intentionerna så långt genomförda. Separat bygglov har sedan lämnats för förskolan, hus A. Bygglov har ännu ej sökts för bostäderna i nordöstra hörnet. Nu pågår omarbetning av hus B-H, och det är här liknelsen med folksagan kommer in. Enligt ritningar vi tagit del av är restaurangen, med plats för drygt 50 gäster i hus C, i ett utökat bottenplan, borttagen, likaså reception, gemensamhetslokalen, massagerum och halva gym-salen. Samtliga källarplaner med lägenhetsförråd och teknikutrymmen är strukna. APP har funderingar på ytterligare en huskropp med 25 lägenheter. Detta ställer kvar på flera parkeringsplatser och naggar rejält på den gemensamma parkytan. APP borde titta på möjligheten med bilpool.

I sagan om Mäster Skräddare kommer en liten man med en bit tyg och beställer en rock. Den är klar om en vecka säger skräddaren. Då mannen kommer tillbaka är rocken ej klar, det bidde ingen rock det bidde ett par byxor, klara om en vecka. Det bidde inga byxor säger skräddaren nästa vecka, det bidde en väst. Västen är inte klar om en vecka, det bidde ett par vantar. Av vantarna bidde det en ”tummetott”. Av ”tummetotten” bidde det ingenting, mannen tackade för sig och kom aldrig mer igen.

Från pensionärernas sida vill vi givetvis att de ursprungliga intentionerna ska förverkligas. Med det statliga investeringsstödet på 10–12 procent av produktionskostnaden borde detta vara möjligt. Utrymme måste finnas för de boendes måltider, samvaro, hobby och rekreation (SFS 2016:848).

Vi nöjer oss inte med en ”tummetott”. Förändringarna avviker från det ursprungliga tävlingsförslaget, men enligt ordföranden i VKAB kan man ej påverka utformningen. Med hänsyn till de projekt APP tidigare genomfört, ICON-huset och bostadsrätter på Anteliigatan, borde nu Hovs Park-projektet snabbt kunna realiseras enligt det vunna tävlingsförslaget.

Pensionärsorganisationerna i Växjö kommun

Laila Göransson, PRO

Valter Jeppsson, SPF

Laila Stein, SKPF

Sören Andersson, RPG

””Vi nöjer oss inte med en ”tummetott”. Förändringarna avviker från det ursprungliga tävlingsförslaget, men enligt ordföranden i VKAB kan man ej påverka utformningen.””
Annons
Annons
Annons
Annons