GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

HSB har ingen laglig skyldighet eller möjlighet att styra en bostadsrättsförening

Svar till ”Besviken bostadsrättsinnehavare” (Smålandsposten den 13 oktober).
Replik • Publicerad 16 oktober 2021
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Pär Fredin/TT

Det är beklagligt att du upplever att styrelsen i din bostadsrättsförening inte gör ett bra jobb och du upplever att din röst saknar betydelse. Så ska det inte vara. Men först behöver vi reda ut ansvarsfrågan.

En bostadsrättsförening är en egen juridisk person. Det innebär att det är bostadsföreningens styrelse som har det juridiska ansvaret för att sköta föreningen. Det är i högsta grad ett förtroendeuppdrag. Därför är det viktigt att medlemmarna i en bostadsförening väljer ledamöter som har engagemang och kunskap, men också att man som enskild medlem engagerar sig. 

De bostadsrättsföreningar som är medlemmar i HSB Sydost har tillgång till rådgivning och utbildning kring till exempel sammanträdesteknik, att genomföra en stämma och annat kring föreningsverksamheten. Vi hjälper gärna till, men HSB har ingen laglig skyldighet eller möjlighet att styra en bostadsförening. Det är en grundläggande förutsättning som är viktig att känna till.

I de allra flesta av HSB Sydosts 223 medlemsföreningar fungerar styrelsearbetet på ett mycket bra sätt. Det finns en oerhört stor kompetens och erfarenhet samlad i styrelserummen, och man tar hjälp när man behöver. Men det kan förstås finnas undantag. I första hand råder vi dig att fortsätta försöka ha en dialog med styrelsen kring de frågor som du har. Som medlem i en bostadsrättsförening har du rätt till insyn och möjlighet att påverka din bostadsrättsförening. Styrelsen bör verka för en transparens gentemot sina medlemmar för att göra dem trygga i att styrelsen förvaltar den gemensamma fastigheten på bästa sätt.

Om styrelsen inte är kontaktbar och du har misstankar om att något inte står rätt till kan det vara bra att känna till att det räcker med endast 10 procent av medlemmarna för att begära en extrastämma eller en extern granskning via Bolagsverket. Medlemmar kan också agera på en stämma genom att neka ansvarsfrihet för styrelsen. Om du har juridiska frågor kontakta HSB:s jurister. Det är gratis för alla medlemmar i HSB.

Slutligen vill jag som ansvarig för medlemsverksamheten i HSB Sydost uppmuntra dig att fortsätta engagera dig, delta aktivt på föreningens stämmor och varför inte försöka ta plats i styrelsen själv? Jag står personligen till förfogande om du vill kontakta mig för vidare diskussion.

Anders Högelius, affärsområdeschef medlem och marknad HSB Sydost

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.