Annons

I svåra tider behövs kulturen som allra mest

Den nya regeringen har i sin kulturbudget visat ambitionsnivån för de närmsta fyra åren. Inriktningen är att skära ned. Det statliga anslaget kommer att minska från 10 miljarder till 9 miljarder och olika områden kommer att drabbas.
Debatt • Publicerad 30 november 2022
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Lena Johansson (MP) är kritisk till den nya regeringens kulturbudget.
Lena Johansson (MP) är kritisk till den nya regeringens kulturbudget.Foto: Grøtt, Vegard Wivestad

Kulturen har under pandemiperioden haft ekonomiska svårigheter på grund av indragna arrangemang och det krävs ett stort och långsiktigt arbete för att komma igen efter det. Det återstartsstöd som förra regeringen införde dras nu in. Det är viktigt att återstartsarbetet får fortsätta eftersom sektorn inte är tillbaka på samma nivå som före pandemin och många kulturarbetare har drabbats.

Det är bara ett exempel på hur kulturen nedprioriteras i den nya regeringens budget.

Annons

De fria entréerna till de statliga museerna tas bort. I en tid då hushållens utgifter ökar kanske ett museibesök inte prioriteras. Det är just under ekonomiskt hårdare tider som kulturen kan ge en meningsfull tillvaro för många människor.

Regeringens nedskärningar kommer att drabba barn och unga. Ett exempel är den statliga extra satsningen på kulturskolorna som infördes av den förra regeringen och som nu ska minskas från 200 miljoner till 100 miljoner under 2023.

Det kan påverka Kulturskolan i Växjö som tack vara sitt tidigare bidrag har kunnat utveckla Studio 17, en mycket viktig verksamhet med inriktning på integration. Eftersom verksamheten är gratis och äger rum på Centrumskolan i Araby och Braås skola når man elever som där får möjlighet att utöva olika kulturaktiviteter såsom musik, bild och dans. I ekonomiskt stramare tider kan det vara svårt för vissa föräldrar att betala terminsavgiften till den ordinarie kulturskolan och då ger Studio 17 fler barn och unga nya möjligheter till kreativitet och glädje.

Nedskärningar drabbar även biblioteken där anslagen halveras från 150 miljoner 2022 till 75 miljoner nästa år.

Likaså kommer anslag till folkbildningen såsom folkhögskolor och studieförbund att minska.

När det råder ett svårare ekonomiskt läge i landet gäller det att politikerna inte dras med i den spariver som kan uppstå. Just då behövs kulturen som allra mest. Kulturen hjälper till så att människor kommer närmre varandra, den kan överbrygga kulturella skillnader, bidra till integration och sprida glädje och personlig utveckling i alla åldrar. Den har även visat sig vara en viktig lokaliseringsfaktor och kan därmed också vara lönsam på sikt.

Lena Johansson, Miljöpartiet i Växjö

Annons
Annons
Annons
Annons