Annons

I Sverige ska ingen behöva låsa uthuset för att skydda sig från utländska stöldligor

Nyligen drabbades några grannar i Eneryda och Kvarnatorp av inbrott från stöldligor. Att utländska stöldligor systematiskt begår inbrott är ett allvarligt problem. Moderaterna vill rusta Sveriges gränsskydd genom att skjuta till mer resurser till Tullverket och ge myndigheten nya befogenheter för att kunna bekämpa brott. Regeringens förslag är inte bara sent, utan dessutom otillräckligt.
Debatt • Publicerad 6 juni 2021
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Tullens arbete måste stärkas, anser de moderata debattskribenterna.
Tullens arbete måste stärkas, anser de moderata debattskribenterna.Foto: Johan Nilsson/TT

Sverige plågas av allvarlig brottslighet. Under senare år har Sverige allt oftare beskrivits som ett smörgåsbord för internationella stöldligor. Utländska stöldligor står för närmare 50 procent av bostadsinbrotten och upp till omkring 90 procent av stölderna av bilar, bildelar och båtmotorer i Sverige. Tullverket anger att de bara under år 2020 har identifierat 57 nya kriminella nätverk.

Tullverket är en brottsbekämpande myndighet men saknar de verktyg som behövs för att bekämpa den grova organiserade brottsligheten. Moderaterna har återkommande i riksdagen lagt fram förslag för att stärka Tullen för att kunna stoppa de ligor som begår bostadsinbrott och stjäl bildelar och båtmotorer. Människor drabbas av att regeringen under lång tid har varit allt för passiv inför de problem som det otillräckliga gränsskyddet medför.

Annons

Polisen rekommenderar de som har verktyg att ha sofistikerade system för att skydda sig från stölder (SMP 210531). Det ska inte behövas. Om Sverige blir tryggt igen och fritt från stöldligor ska Peter, Samuel och deras grannar kunna lämna verktygen i olåsta uthus som förr.

Regeringen föreslår att stöldgods bara ska få kvarhållas om det upptäcks vid rutinkontroll – det vill säga om tullen råkar påträffa stöldgodset. Ordinarie tullkontroll sker dessutom främst vid införsel, inte utförsel. Det är för lite och för sent. Fjorton bransch- och intresseorganisationer beskrev i vintras (Di 201215) det som att med regeringens förslag kommer ”Sverige även i framtiden förbli ett smörgåsbord för ligorna”. Detta stoltserar socialdemokraten Monica Haider med i tidningen.

Vi föreslår därför:

• Stärk gränsskyddet. I dag går bara några enstaka procent av Tullverkets resurser till kontroll av utförsel av gods. Tullverket bör få ett tillskott 400 miljoner kronor för att rusta myndigheten inför nya befogenheter och fler tulltjänstemän.

• Systematiska stickprovskontroller. Tullverket får bara kvarhålla stöldgods som råkar påträffas vid en ordinarie kontroll. De bör få befogenhet att genomföra systematiska stickprovskontroller och kvarhålla transporter av stöldgods.

• Låt Tullverket utreda penningtvätt. Tullverket kan i dag inte utreda penningtvättbrott när de exempelvis i smugglingssammanhang upptäcker resenärer med stora mängder kontanter. Det skapar en flaskhals och behöver ändras.

• Öka säkerheten för tulltjänstemän. Låt tulltjänstemännen få bättre möjligheter att bära tjänstevapen för att ge skydd i det viktiga arbetet att bekämpa organiserad kriminalitet.

Grannarna i Eneryda och Kvarnatorp hade inte behövt drabbas om regeringen agerat när vi la förslag om skärpta regler. Det får vara nog nu. Det svenska gränsskyddet behöver vara starkt. Stöldligorna har inget i Sverige att göra.

Niklas Wykman (M), skattepolitisk talesperson

Oliver Rosengren (M), ordförande, reformgruppen Kronoberg

Annons

Sonja Emilsson (M), kommunalråd, Älmhult

Dan Blixt (M), ordförande, Moderaterna i Älmhultsbygden

”Grannarna i Eneryda och Kvarnatorp hade inte behövt drabbas om regeringen agerat när vi la förslag om skärpta regler. Det får vara nog nu.”
Annons
Annons
Annons
Annons