1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Idrotten är central i samhällsplaneringen

I den kommun som enligt er inte satsar tillräckligt på idrotten, kan vi då avslöja att det i närliggande framtid planeras för stora investeringar i både idrottsanläggningar och idrottsytor, skriver Blågröna Växjö.
Växjö kommun arbetar brett för både idrott, hälsa och social hållbarhet, skriver fem blågröna politiker i kultur- och fritidsnämnden.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt

Vi finner Roger Ödebrinks och Rickard Strandbergs kritik, som de framför i en debattartikel den 30 september, mot årets idrottskommun 2017 anmärkningsvärd. Vi är väl medvetna om att Växjö växer och att det behövs fler idrottsytor. Vid alla nya beslut för exempelvis översiktsplaner arbetar vi konsekvent för att det ska tillkomma nya idrottsanläggningar, idrottsytor och spontanytor.

Vi instämmer i att rörelse och motion är avgörande för medborgarnas hälsa. Det är också därför vi bedriver ett förvaltningsövergripande arbete för att utveckla friluftsliv, men även att vi verkar för att förbättra infrastrukturen för cyklister.

Sport och Affärers motivering till årets idrottskommun beskriver utvecklingen väl; ett brett arbete med inriktning mot, folkhälsa, barn- och ungdomsidrott, jämlikhet, integration och elitidrott. Särskilt värt att betona är idrottens betydelse för att stärka nyanländas möjligheter att etablera sig i samhället och skapa organiserad spontanidrott som motverkar segregation. Det finns styrka och bredd inom elitidrotten.

Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Vi har ett av Sveriges främsta anläggningsområden i Arenastaden och inte minst ett bra friluftsutbud, cykelvänlig stad. Växjö har dessutom ett sjukpenningtal som ligger under det nationella genomsnittet.

Vi arbetar brett för både idrott, hälsa och social hållbarhet. Ridsporten är ett bra exempel. Där pågår just nu ett gemensamt utvecklingsarbete, där vi strävar efter att utveckla och stärka deras verksamhet. Ridsporten fyller liksom många idrottsföreningar en enormt viktig roll i integrationsarbetet och det pågår just nu flertalet framgångsrika projekt som stärker den sociala hållbarheten och lyfter de mjuka värdena.

I den kommun som enligt er inte satsar tillräckligt på idrotten, kan vi då avslöja att det i närliggande framtid planeras för stora investeringar i både idrottsanläggningar och idrottsytor. Vi kommer framöver se en ny simhall växa fram, nya sporthallar i Lammhult, Sandsbro och Teleborg. Utöver dessa mångmiljonsatsningar, pågår hela tiden ett arbete ”bakom kulisserna” för en meningsfullare fritid för alla Växjöbor. Det är ett arbete som kanske inte alltid syns utåt, med översyner av lokalbestånd och föreningars behov.

Det är resultatet av idrottens tydliga och avgörande plats i politikens samhällsplanering.

Eva Johansson (C), Lena Wibroe (M), Jonatan Rundqvist (MP), Magnus Stenbenke (L), Ricardo Chavez (KD),

Blågröna Växjö, kultur- och fritidsnämnden

Läs mer

Coronatider

Kronobergarna köper mer sexleksaker i coronatider

Sedan svenskarna uppmanades att jobba hemifrån, har konsumtionen av sexleksaker ökat i hela landet.

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

Tre anhållna för stöld och skadegörelse i Växjö.

Brott

Fyra anmälningar om misshandel vid bilträff

I samband med en bilträff på Mediamarkts parkering i Växjö har polisen tagit upp fyra anmälningar om misshandel.

Avbetalningsplan

Idrottsförening betalar tillbaka bidrag på 142 000 kronor – fastnade i stickprovskontroll

Både Riksidrottsförbundet och Växjö kommun har ställt krav på återbetalning av bidrag för 2018.

Superettan

Det gick för långsamt, Öster

Öster stiftade bekantskap med ett nytt lag i form av Akropolis. Men jag tror Öster i efterhand är besvikna över att man inte skapade mer mot Samuel Brolin i deras mål.

Damallsvenskan

Poänglös Ria vill hitta målet mot Eskilstuna

Växjö DFF jagar andra raka bortasegern borta mot Eskilstuna. En av nycklarna att nå det är att få igång Ria Ölings poängproduktion igen.