Annons

Idrottshistoriskt centrum kan profilera Växjö

I Växjö kommun finns en mycket lång idrottslig historia. Flera föreningar har en hundraårig tradition. Under åren har klubbar vunnit många prestigefyllda segrar och enskilda utövare har gjort fantastiska prestationer inom sina idrottsgrenar.
Debatt • Publicerad 17 december 2021
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Hans Rydén har ett Östermuseum hemma i bostaden i Växjö.
Hans Rydén har ett Östermuseum hemma i bostaden i Växjö.Foto: MATILDA ELFGAARD

Idrotten är det som över tid har gjort Växjö mest känt både nationellt och internationellt. Det ligger i vårt dna och betyder mycket för både vår attraktionskraft och egenbild. I dag finns dock ingen samlad dokumentation om Växjös idrottshistoria från när det började till nutid.

Runt om i kommunen finns gamla klubbmärken, tävlingskläder, matchställ, programblad, souvenirer, pokaler, medaljer och fotografier som minner om aktiviteter och framgångar. Tyvärr ligger merparten utspritt, bortglömt i klubblokaler eller hemma hos gamla idrottare och ledare med risk att försvinna. Tack och lov finns ett antal eldsjälar som samlat på sig en ansenlig mängd historiska minnen och artiklar. Många har säkert sett den fantastiska samling som finns i ”Hasses källare” på Öster.

Annons

För att kunna göra samlingarna tillgängliga för en bred allmänhet behövs en bra lokal där man kan skapa en samlad, strukturerad, kronologiserad och väl organiserad utställning. Detta måste komma till stånd inom en snar framtid innan allt skingras och går till förgänglighet.

Ett idrottshistoriskt centrum skulle kunna väcka och bredda intresset, minnas profiler, stödja nya talanger, stimulera till breddad forskning, med mera. Det skulle också kunna bli ett besöksmål som åskådliggör sportens uppkomst och utveckling i regionen. Det som händer i dag är morgondagens historia.

I planeringen för Arenastaden fanns en tanke om att skapa en drop-in lokal med kafé, bibliotek och uppehållsrum för ungdomar, föräldrar och föreningsaktiva som en träffpunkt. Kunde man här också presentera och inrymma vår spännande idrottshistoria tror vi att man verkligen skulle få en populär mötesplats. Tanken är nu dags att förverkliga.

Inom Arenastaden finns ytor för att inrymma och bygga upp detta "idrottshistoriska centrum". Det finns också många privata intressenter och företag som gärna skulle vilja medverka till en sådan etablering. Ta tag i detta, snart kan det vara för sent!

Anders Franzén (C)

Thomas Karlsson (C)

Lars-Evert Ekman (C)

Annika Nilsson (C)

Annons
Annons
Annons
Annons