Annons

Inför kinesiska som ett självklart språkval i moderna språk

År 2024 beräknas Kinas BNP att vara högre än USA:s, enligt World Bank och IMF. Detta kommer att påverka hela världshandeln och arbetsmarknaderna. Det är därför viktigt att Sverige förbereder sig inför en sådan utveckling.
Debatt • Publicerad 3 december 2020
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Om fler svenskar talar kinesiska kan Sverige vara en ledande nation när det gäller samarbeten med kinesiska företag inom EU”, skriver Alexander Bengtsson, ordförande Moderat Skolungdom Katedralskolan.
”Om fler svenskar talar kinesiska kan Sverige vara en ledande nation när det gäller samarbeten med kinesiska företag inom EU”, skriver Alexander Bengtsson, ordförande Moderat Skolungdom Katedralskolan.Foto: Heiko Junge

Sveriges relation med Kina har historiskt sett varit relativt god. Kina har ett stort intresse för Sveriges kunskap inom exempelvis miljöfrågor. Den positiva inställningen håller dock på att minska. Bland annat på grund av de senaste hetlevrade debatterna om frigivningen av Gui Minhai, en svensk författare som sitter fängslad i Kina sedan 2015.

Kinesiska eller mandarin, ligger strax under engelskan i rankningen av världens mest talade språk, enligt språkplattformen Babbel. I jämförelse med de ‘’vanliga’’ moderna språken ligger spanska på fjärde plats, franskan ligger på femte plats medans tyska inte ens når topp tio. Att beskriva dessa tre språk som ‘’moderna’’ bör anses som felaktigt och gammaldags. Kinesiskan däremot är av högre värde när det gäller nutidsenliga och relevanta språkval eftersom en växande kinesisk handel och arbetsmarknad är ett tillfälle Sverige inte får missa.

Annons

EU håller just nu på att förhandla fram ett avtal med Kina om att ha en mer öppen marknad och att företag lättare ska kunna etablera sig i EU och Kina. Detta kommer att leda till att allt fler kinesiska företag kan etablera sig i medlemsländerna som till exempel Sverige. Därför kommer fler jobbmöjligheter att förekomma i Sverige, som vi just nu är i ett stort behov av. Skulle fler svenskar kunna kinesiska så skulle svenskar vara bättre och effektivare att anställa.

Den stora frågeställningen är om man ska ingå ett djupare ekonomiskt samarbete med Kina eller inte. En positiv inställning till detta kommer att leda till att Kinas inflytande över EU kommer att öka kraftigt. Från Moderaternas förslag driver Sverige på för EU-sanktioner mot Kina på grund av att Sverige vill se förändringar i Kina som frihet för alla uigurer, frihet för Gui Minhai, pressfrihet och mötesfrihet men EU:s utrikeschef Josep Borrell förkastade förslaget eftersom han ansåg att sanktioner inte är lösningen för EU:s problem med Kina. Men vare sig EU-medlemsländerna vill det eller ej, så kommer Kina ha ett ännu större inflytande över Europas ekonomi i framtiden.

Att införa kinesiska som ett av de ‘’vanliga’’ moderna språken, det vill säga bland spanska, tyska och franska kan anses av vissa som främjande av kinesiskt inflytande i Europa. Det kommer att hända oavsett om man vill det eller ej. Om fler svenskar talar kinesiska kan Sverige vara en ledande nation när det gäller samarbeten med kinesiska företag inom EU, detta kommer att stärka Sveriges ekonomi.

Skulle fler av Sveriges invånare kunna kinesiska så vore det inte bara en triumf för Sverige, utan för världen. Sverige är ett av världens mest miljömedvetna länder. Många, bland annat Kina, börjar att se den Sverige som en förebild. Sverige bör därför dra mer nytta av detta och bör ge Kina bättre kunskap om miljön vilket så småningom leder till positiva förändringar som minskade koldioxidutsläpp.

Att vara kinestalande innebär även att man har möjlighet till att prata med fler än en miljard människor på jordklotet. Dessa människor är inte bara kineser, utan även från andra länder där kinesiskan har stor utbredning som till exempel Thailand, Malaysia, Indonesien och även USA samt Frankrike där det har invandrat många kineser. Att fler invånare kan kinesiska är inte bara en fördel för Sverige som land, utan även för svenskarna som individer.

Det är på tiden att kinesiskan, eller mandarin, blir mer tillgängligt för undervisningen i skolan.

Alexander Bengtsson, ordförande Moderat Skolungdom Katedralskolan

”Att vara kinestalande innebär även att man har möjlighet till att prata med fler än en miljard människor på jordklotet.”
Annons
Annons
Annons
Annons