GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Inför valåret 2022 – värna valets värden

I september 2022 ska vi som väljare besluta om vilka partier och personer som ska fylla rollerna som förtroendevalda i kommuner, regioner och riksdag.
Debatt • Publicerad 4 januari 2022
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Centerpartiet vill utreda ett förändrat, förstärkt och förbättrat valsedelsystem.
Centerpartiet vill utreda ett förändrat, förstärkt och förbättrat valsedelsystem.Foto: DRAGO PRVULOVIC / TT

Själva valproceduren där i dag långt över 6 miljoner svenskar röstar i Sverige och i världen är ett centralt nervsystem i vår demokrati. Vi litar på våra röstmottagares oförvitlighet och att det hela vägen fram till valresultat hanteras korrekt, oavsett utfall.

Men, vi behöver rusta vårt valsystem och förstärka skyddet för våra väljare och valfunktionärer. Vi har sett hur andra demokratier haft problem i anslutning till valens genomförande. Händelserna 2020 i samband med presidentvalet i USA var inget annat än en attack på demokratin.

I Sverige har vi sett en kraftig ökning av protester mot enskilda händelser, anmälan om valfusk och incidenter som skapar osäkerhet. Vi har sett köbildningar som skapar osämja, incidenter av valsedlars sortering i valställen med mera. Oavsett om händelserna är faktiska eller upplevda så skapar det revor i demokratin.

Organisationerna Swedish International Liberal Centre och Democracy Volunteers säger i sina rapporter efter de allmänna valen 2014 och 2018 att det har redovisats observationer på att så kallad gruppröstning är relativt vanligt förekommande i Sverige. Vilket parti som den enskilde röstar på är den enskildes sak och ingen annans. Att grupper står bakom valskärmen och röstar är inte att skydda valhemligheten. De nämnda organisationerna har flera rekommendationer såsom hålla antalet personer i vallokalen på en rimlig nivå, informera om hur man gör i ordning sina valsedlar och vilka rutiner som gäller.

Vi skall inte vara naiva vare sig över detta fenomen med gruppröstning eller intresset för odemokratiska krafter att vilja manipulera valen. Skapas osäkerhet, faktisk eller påstådd, över valets legitimitet är det direkt skadligt för tilltron till demokratin. Därför är det så viktigt att skydda och skapa förutsättningar för väljare, röstmottagare, vallokaler, rösträkning och de valnämnder och länsstyrelser samt Valmyndigheten som har att ställa samman valresultatet.

Riksdagen tog innan jul beslut som ska stärka valets värden. Bland annat att valnämnderna och utlandsmyndigheterna tar över ansvaret att lägga ut samtliga valsedlar i röstningslokalerna. Vidare att de som inte följer röstmottagarnas anvisningar uppmanas att tillfälligt lämna lokalerna, samt att det förtydligas att väljarna själva ska göra i ordning sina valsedlar i enskildhet, bland flera andra förslag. Under våren kommer ytterligare beslut tas i riksdagen för att värna valets värden.

Men Centerpartiet vill göra mer. Vi vill utreda ett förändrat, förstärkt och förbättrat valsedelsystem. Vid valen 2018 trycktes 673 miljoner valsedlar. Valmyndigheten och Riksrevisionen har lyft upp frågan om valsedelsystemet i erfarenhetsrapporter efter de tre senaste allmänna valen.

Till sist går vår hyllning till alla de valarbetare i hela landet som på frivillig grund arbetar och säkerställer det som är en kritisk punkt i vår demokrati. När den enskilde väljaren i lugn och ro, utan störningar får lägga sin röst på det parti, och kandidat, som denne anser vara den bäste att fullgöra sina förpliktelser som förtroendevald.

Per Schöldberg (C), Konstitutionsutskottet, Sveriges Riksdag

Andreas Håkansson (C), distriktsordförande Centerpartiet Kronoberg

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.