Annons

Inrätta en haverikommission vid varje fall av dödligt våld mot kvinnor

Vi har fått nog. På kort tid har fem kvinnor mördats av män som de har eller har haft en nära relation med. Många kvinnor lever i dag i relationer där våld, hot och andra övergrepp präglar deras och deras barns vardag.
Debatt • Publicerad 17 maj 2021
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Vi vill inrätta en haverikommission vid varje fall av dödligt våld mot kvinnor och vid andra grova våldsbrott, för att utreda vad som gått fel och hur samhälle och myndigheter bäst kan förhindra att något sådant händer igen”, skriver politiker från Liberalerna.
”Vi vill inrätta en haverikommission vid varje fall av dödligt våld mot kvinnor och vid andra grova våldsbrott, för att utreda vad som gått fel och hur samhälle och myndigheter bäst kan förhindra att något sådant händer igen”, skriver politiker från Liberalerna.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Andra kvinnor har brutit upp ur destruktiva förhållanden, men lever dolda i skräck för att den som gjort deras liv till helveten ska få reda på var de finns. Drygt hälften av de kvinnor som föll offer för dödligt våld 2020 föll offer för en närstående eller före detta närstående. Drygt 80 procent av de kvinnor som misshandlades 2020 kände gärningsmannen. Det största hotet mot en kvinna i Sverige idag, är en man som hon på något sätt har en relation till.

För oss liberala män är det självklart att detta måste få ett slut. Statistiken talar sitt tydliga språk. Män är kraftigt överrepresenterade när det gäller våld i nära relationer. Även om inte det betyder att alla män är potentiella misshandlare, kan denna överrepresentation bara förklaras av att allt för många män har en skev uppfattning om våld och om hur det är att leva i en relation med någon annan. Hem, skola och civilsamhälle har en utmaning när det gäller att fostra pojkar in i en mansroll där det är självklart för alla att man inte misshandlar eller begår andra övergrepp. Stat och kommun måste satsa mer resurser både ekonomiskt och personal på detta.

Annons

Vi vill inrätta en haverikommission vid varje fall av dödligt våld mot kvinnor och vid andra grova våldsbrott, för att utreda vad som gått fel och hur samhälle och myndigheter bäst kan förhindra att något sådant händer igen.

Reglerna för kontaktförbud måste stärkas. Är hotbilden tillräckligt allvarlig ska det direkt kunna beslutas om elektronisk fotboja. Det ska inte vara som nu att fotboja kan komma till användning först när förövaren brutit mot kontaktförbudet. Kontaktförbud finns för att ge offret en fredad zon. Den zonen är i dag alldeles för liten. Liberalerna vill att området för kontaktförbud ökas så att det kan gälla en hel kommun – ett kommunalt vistelseförbud.

Det ideella arbete som landets kvinnojourer gör är omistligt när det gäller att skydda kvinnor från mäns våld och övergrepp. Därför måste kvinnojourerna ges långsiktiga och stabila villkor. Både stat och kommuner måste säkra kvinnojourernas verksamhet genom att garantera en långsiktigt och stabil finansiering. Ersättningarna till kvinnojourerna för deras viktiga arbete måste ökas och kommuner måste teckna långsiktiga samarbetsavtal med kvinnojourerna.

Höj lägstastraffet för grov kvinnofridskränkning till ett års fängelse. Då likställs grov kvinnofridskränkning med rån, grov misshandel och grov utpressning. Ett lägstastraff på ett år innebär också att den misstänkte förövaren kommer att bli häktad i väntan på rättegång och därför inte utgör någon fara för sitt offer. Den som döms för grova eller upprepade brott ska alltid erbjudas behandling under fängelsetiden. Bara den som deltar i behandling ska kunna få villkorlig frigivning i förtid.

Det hedersrelaterade förtrycket ska upphöra. Personer som lever med hedersrelaterat förtryck måste veta vilka rättigheter de har i det svenska samhället. Myndigheters kompetens måste ökas när det gäller att stötta personer som vill bryta sig loss från hedersrelaterat förtryck. Arbetet mot hedersrelaterat våld måste få större ekonomiska resurser.

Gunnar Nordmark, ordförande Liberalerna Kronoberg

Albert Sadiku, ordförande Liberala ungdomsförbundet i Kronoberg

Bo Bergsjö, Liberalerna Älmhult

Michael Färdig, Liberalerna Växjö

Ulf Larsson, Liberalerna Alvesta

Annons

Görgen Pihlgren, Liberalerna Tingsryd

Lars Solling, Liberalerna Ljungby

”Det största hotet mot en kvinna i Sverige idag, är en man som hon på något sätt har en relation till.”
Annons
Annons
Annons
Annons