Annons

Kan man jämföra Kronoberg med Helsingborg? Absolut!

Den senaste tiden har sjukhusmotståndare, eller snarare motståndare till nytt sjukhus, börjat bli oroliga för att man ska jämföra Helsingborgs lasarett och den historia man skriver där med vårt eget sjukhus i Växjö, Kronoberg. I flera insändare påstås att det av personer som ger sken av att vara sakkunniga att det inte går jämföra dessa båda projekt men som tidigare fastighetschef i Region Kronoberg och sedan drygt två år tillbaka fastighetsdirektör i Region Skåne tror jag mig ha ganska goda förutsättningar att avgöra i vilka delar jämförelser är möjliga och inte.
Debatt • Publicerad 20 maj 2021
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Nuvarande Helsingborgs lasarett med de redan färdigbyggda nya två källarplanen närmast i bild. Region Skåne och Helsingborgs stad har meddelat att ombyggnaden stoppas och ett nytt sjukhus ska byggas i Östra Ramlösa.
Nuvarande Helsingborgs lasarett med de redan färdigbyggda nya två källarplanen närmast i bild. Region Skåne och Helsingborgs stad har meddelat att ombyggnaden stoppas och ett nytt sjukhus ska byggas i Östra Ramlösa.Foto: Johan Nilsson/TT

Med den insyn jag har i frågan kan jag med bestämdhet påstå att det i väsentliga delar absolut går att jämföra, och bör, för att inte säga måste jämföras. Båda sjukhusen ligger på mycket trånga och överexploaterade tomter mitt i en stad som har växt och fortsätter växa i mycket snabb takt. Båda sjukhusen projekterades och byggdes i tider då sjukvården såg helt annorlunda ut mot vad den gör idag. Där har vi de gemensamma grundförutsättningarna.

På Helsingborgs lasarett har man under tio år försökt sig på den lösning som på denna insändarsida förespråkas i Växjö, att renovera delar av sjukhuset samtidigt som man bedriver avancerad vårdverksamhet i vägg i vägg. Detta har inneburit mycket svåra störningar för vårdverksamheten och patienter i form av mer än 100 evakueringar (en avdelning eller mottagning som måste flytta en eller flera gånger), buller, damm, vibrationer, byggtrafik och begränsningar i den fysiska tillgängligheten när sjukhusområdet samtidigt ska vara en byggarbetsplats av gigantiska mått.

Annons

Samtidigt som det mycket starkt begränsat byggverksamhetens möjlighet till rationell produktion när man hela tiden tvingas planera och anpassa sig till vårdverksamheten, detta kostar enorma summor. I Helsingborg har man dessutom genom åren stött på en rad otrevliga och oförutsägbara överraskningar när det kommer till projektets tekniska genomförbarhet som tvingat fram tidsödande och kostsamma omprojekteringar. Och uppe på detta så innebär anpassning av gamla byggnader, eller rivning och byggnation av nya på just den ytan som frigörs att man tvingas anpassa och kompromissa på ett sätt som sällan blir optimalt, ofta ganska dåligt.

Sen har vi den självklara sanningen att samtliga verksamheter i det akuta flödet, akuten till diagnostik, IVA och operation alltid måste hänga samman. Precis som mycken annan verksamhet på ett akutsjukhus måste ha nära fysiska samband med nyss nämnda verksamheter. Därför är det omöjligt att flytta någon av dessa verksamheter ut ur flödet under den tid det tar att renovera eller riva och bygga nytt.

Efter tio mycket slitsamma och påfrestande samt kostsamma år i Helsingborg har man nu insett att det inte går längre och därför i total politisk enighet fattat det som jag ser det enda möjliga kloka inriktningsbeslutet, att omgående börja planera för ett nytt sjukhus på Östra Ramlösa. Tyvärr han man förbruka cirka 3,6 miljarder kronor innan man kom till denna insikt.

Jag riktar absolut ingen kritik, varken mot mina företrädare eller politikerna i Skåne för tidigare fattade beslut. Man gjorde givetvis det man trodde var det bästa men tiden har gett nya insikter som andra beslutsfattare kan dra lärdom av, helt gratis dessutom men då måste man våga jämföra. Även i Skåne planerar man för nära vård och digitalisering (som kommer med en hastighet ingen kan föreställa sig), och givetvis ska man dra slutsatser av vad vi lärt oss av pandemin. Detta ger helt nödvändiga planeringsförutsättningar för Helsingborgs nya sjukhus men det måste göras parallellt. Jag hoppas innerligt att vi slipper se denna historia upprepas i Kronoberg, beslutsfattarna i Skåne hade inget Helsingborg att jämföra med det har våra politiker. Stå på er, ni är på rätt väg.

Magnus Windblixt
, fastighetsdirektör, Region Skåne, tidigare fastighetschef Region Kronoberg

”Jag hoppas innerligt att vi slipper se denna historia upprepas i Kronoberg, beslutsfattarna i Skåne hade inget Helsingborg att jämföra med det har våra politiker. Stå på er, ni är på rätt väg.”
Annons
Annons
Annons
Annons