GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Knäck gängbrottsligheten, bryt långtidsarbetslösheten och stärk landsbygden

Fler än en skjutning om dagen i genomsnitt och rekord i långtidsarbetslöshet. Sverige har med Magdalena Andersson som finansminister haft EU:s sämsta utveckling för arbetslösheten och är ett av länderna med flest skjutningar. Sverige är i akut behov av en ny regering, en ny riktning och nya reformer som får ordning på Sverige.
Debatt • Publicerad 9 oktober 2021
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Anna Tenje och Oliver Rosengren.
Anna Tenje och Oliver Rosengren.

Moderaterna föreslår 4,3 miljarder kronor till trygghet. Det är mer än dubbelt så mycket som regeringen, som i stället lägger sju gånger så mycket på att fler ska vara lediga än på att förstärka polisen. Bland våra fullt finansierade förslag finns inte bara fler poliser, utan också 300 nya åklagare och nya fängelseplatser. Det krävs för att våra förslag om skärpta straff ska bli genomförbara.

Moderaterna föreslår reformer för att återupprätta arbetslinjen. Regeringen vill att det ska löna sig 1100 kronor mer i månaden att inte arbeta, men bara 110 kronor mer att arbeta. Det äts dessutom upp av nya och höjda skatter. När många arbetsgivare upplever att människor säger nej till jobb för att det ofta lönar sig bättre att gå på bidrag, kan man inte – som regeringen – göra det lättare att få a-kassa.

Hälften av alla som invandrat till Sverige är inte självförsörjande och drygt 15 procent av alla andra generationens invandrarmän har varit misstänkta för brott någon gång de senaste fyra åren. Vi ska halvera långtidsarbetslösheten på tre år och kraftigt minska bidragskostnaderna. Vi föreslår bland annat:

• Sänkt skatt på arbete och bidragstak så det alltid lönar sig att jobba

• Heltidskrav på motprestation, bland annat att lära sig svenska, för bidragstagare

• Fler jobb med minskat regelkrångel och sänkt skatt på sparande

• Sänkt arbetsgivaravgift för den som anställer långtidsarbetslösa

Åtgärder mot kriminalitet och utanförskap ska samtidigt kombineras med att Sverige blir ett friare land för att skötsamma invånare. Moderaterna vill stärka äganderätten och avskaffa reglerna som hindrar människor från att bygga på sin egen mark, minska krånglet och skatterna för företagare och modernisera aborträtten med möjlighet till medicinsk abort i hemmet.

Växjö och hela Sverige har en viktig landsbygd som ska ha förutsättningar att utvecklas. Moderaterna satsar 11 miljarder kronor på att stärka landsbygden. Vi föreslår bland annat att skatten på bensin och diesel sänks med 1 krona per liter, högre anslag till vägunderhåll än regeringen för att inte behöva sänka hastigheterna och 290 miljoner kronor till jakt, lantbruk och skogsbruk.

Våra reformer skulle få ordning på Sverige genom att knäcka gängbrottsligheten, bryta långtidsarbetslösheten och stärka landsbygden. Vi förtjänar bättre än vanskötseln från regeringen. I valet nästa höst behöver vi en ny regering, men redan den här hösten kan vi få en budget som förbättrar det allvarliga läget.

Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande, Växjö

Oliver Rosengren (M), kommunalråd, Växjö

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.