Annons

Kommer Ulf och Jimmie svika unga i Region Kronoberg?

Sverige har en ny regering. Nu blir det upp till bevis för Jimmie Åkesson och hans gäng. De kan inte längre skylla ifrån sig, nu när det blir tydligt för alla att Sverigedemokraterna de facto dikterar regeringens politik även om de inte sitter med i den.
Debatt • Publicerad 7 november 2022
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ulf Kristersson (M) och Jimmie Åkesson (SD).
Ulf Kristersson (M) och Jimmie Åkesson (SD).Foto: Christine Olsson/TT

Tidölaget bestående av moderater, kristdemokrater, liberaler och Sverigedemokrater hävdar att det är dags för förändring. Vilken förändring? Avtalet innehåller en hel del detaljerade skrivningar om migrationspolitiken men döljer sanningen. Asylmottagningen har redan kraftigt minskat. Alla avtalets skrivningar om kortare vårdköer och bättre skolresultat kan inte finansieras av att Sverige tar emot något färre flyktingar.

De luras och kommer hitta nya syndabockar när det visar sig att de misslyckats om fyra år. Det kommer nämligen inte gå att höja försvarets anslag till 2 procent av BNI, fortsätta utbyggnaden av polisen som S inledde, sänka skatter, anställa fler inom skolan, vården och äldreomsorgen. Det är dags att högerpartierna erkänner detta, pengarna kommer inte att räcka till.

Annons

Den ekonomiska krisen kommer att få kostnaderna i region Kronoberg att skena, det är ett faktum. Om inte den nya regeringen skjuter till pengar till regionen kommer det att drabba oss unga. Pengar som behövs för att stärka BUP och se till att den psykiska ohälsan bland unga minskar. Kommer unga som lider av psykisk ohälsa prioriteras, Ulf Kristersson? Kan unga i region Kronoberg lita på att Ulf Kristersson och Jimmy Åkesson faktiskt stärker barn och ungdomspsykiatri, som de lovat? Eller kommer de, som högern alltid har gjort, långsamt montera ner den gemensamma välfärden som vi under decennier byggt upp tillsammans?

Kommer Tidölaget sälja ut vår gemensamma sjukvård till högstbjudande? Ska de med privat sjukförsäkring få gå före i vårdkö? Före barnet till busschauffören och undersköterskan som inte har råd med privata sjukförsäkringar? Om inte de statliga bidragen till regionerna höjs i takt med inflationen kommer Sverige att bli som USA där din klassbakgrund och var du bor avgör din hälsa.

Det är nu upp till bevis för den nytillträdda regeringen och Sverigedemokraterna om de verkligen kommer att leverera på alla sina löften om bättre välfärd och sänkta skatter. Om Ulf verkligen vill vara hela Sveriges statsminister får han inte glömma regionerna. SSU kommer inte låta Ulf och Jimmie komma undan med sina löften till Sveriges elever, sjuka och äldre för att sedan prioritera Sveriges rikaste i Danderyd, Örgryte och Vellinge.

Ludvig Malmquist, ordförande för SSU Kronoberg

Annons
Annons
Annons
Annons