Annons

Kött är inte lösningen när det kommer till skolmat

Felix Löthman skriver i en insändare att han är missnöjd med skolmaten. Det kan jag förstå – men kött är inte lösningen.
Replik • Publicerad 3 maj 2018
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Det finns en skola som heter Globala gymnasiet. Den har serverat vegetarisk mat i 10 år.

2009 var året för det misslyckade klimattoppmötet i Köpenhamn men samma år genomfördes Sveriges fram till i dag mest visionära miljöåtgärd. Vid en elevomröstning 2009 på Globala gymnasiet i Stockholm bestämdes att uteslutande servera vegetarisk mat. Syftet är att laga mat med så låg miljöbelastning som möjligt, främja god djuromsorg och ta socialt ansvar. För de tidigare köttkostnaderna har en kock i stället anställts som lyft kvaliteten på maten. Eleverna är mycket nöjda och vill gärna fortsätta med konceptet. En utvärdering visar att 87 procent av eleverna anser att maten är väldigt bra och att åtta procent anser att maten är bra. Det utvärderingsresultatet slår knappast något annat skolkök i Sverige.

Annons

Felix Löthman vill ha falukorv, pyttipanna och köttbullar. Det är den sortens mat som Världscancerfonden menar att vi inte ska äta alls. Köttindustrins produkter är näringsfattiga och lägger grunden för framtida cancersjukdomar.

Ät som en romersk gladiator i stället.

Romarrikets gladiatorer tycks ha varit i det närmaste vegetarianer. Bönor, korn och torkad frukt stod på menyn enligt undersökningar som österrikiska arkeologer och rättsläkare har gjort.

Forskarna har analyserat skelettbitar från ett 70-tal gladiatorer som legat begravda i Efesos i nuvarande Turkiet.

Ställ krav på god vegetarisk mat som är bra för din hälsa och bra för Östersjön och inte eldar på klimatförändringarna.

När vi gamlingar är borta kommer ni ungdomar att få uppleva de värsta klimatförändringarna.

Jonas Paulsson, Köttfri måndag

Annons
Annons
Annons
Annons