Annons

Kraftfulla satsningar mot arbetslöshet i Växjö – Löfven sviker sina löften i stället för att ge draghjälp

Sverige har den högsta arbetslösheten på 23 år. I Kronobergs län är antalet arbetslösa fler än någonsin. Pandemin har orsakat en lågkonjunktur som försämrat läget på arbetsmarknaden, men Sveriges jobbkris är inte en del av 2020-mörkret.
Debatt • Publicerad 1 februari 2021
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Restaurangbranschen är oproportionellt hårt ansatt av statliga pandemirestriktioner”, skriver Anna Tenje (M) och Oliver Rosengren (M).
”Restaurangbranschen är oproportionellt hårt ansatt av statliga pandemirestriktioner”, skriver Anna Tenje (M) och Oliver Rosengren (M).Foto: Berit Roald

Från hösten 2014, när Stefan Löfven blev statsminister, till innan coronapandemin bröt ut och konjunkturen vek kraftigt nedåt utvecklade sig Sveriges arbetsmarknad sämst i klassen. Sverige var det enda landet där sysselsättningsgraden minskat och arbetslösheten ökade mest i Sverige av alla EU-länder.

Nationellt är reformbehovet kritiskt. En genomgripande bidragsreform är nödvändig. Det behövs bidragstak, kvalificering till fler bidrag och krav på motprestation för alla ersättningar. Därtill bör flerbarnstillägget avskaffas och kommunerna få utvidgad möjlighet till hembesök för att kontrollera att bidrag betalas ut korrekt. Skatten på små inkomster behöver sänkas för att stärka drivkrafterna för jobb. Sänkt skatt och bidragstak gör sammantaget att det alltid lönar sig mer att arbeta än att leva på bidrag.

Annons

Ungdomsarbetslösheten är sjätte högst i Europa och nästan var fjärde ung är nu arbetslös. Arbetslivserfarenhet, inte bidragslivserfarenhet, ska möta ungas början på vuxenlivet. Växjö har beslutat att införa Växjölöftet Ung, en satsning på kombinerad utbildning, praktik och jobb för unga som går ut i arbetslöshet från gymnasiet och saknar fullständiga betyg. För dem är risken för långvarig arbetslöshet hög. Att läsa upp till fullständig gymnasieexamen är ett villkor för insatsen. Krav och stöd, som alltid i Växjö.

Nyanlända som var nära att komma ut i sitt första jobb i Sverige står nu långt bak i kön när personer som är etablerade på arbetsmarknaden blivit arbetslösa. Regeringen accepterade under våren att arbetslösa fick vara helt utan aktiviteter, men behålla bidraget. Det skulle aldrig tolereras i Växjö. Här har vi i stället tydliggjort kraven och såväl bidragstagare som deltagare i daglig verksamhet har gjort betydelsefulla insatser med produktion av skyddsutrustning. Nu satsar vi fem miljoner kronor på utbildning från arbetslöshet till arbete, exempelvis yrkesutbildning med svenskundervisning.

Restaurangbranschen är oproportionellt hårt ansatt av statliga pandemirestriktioner. Avsaknaden av träffsäkra åtgärder mot trängsel på andra platser la hela bördan på restauranger. Samtidigt har regeringen inte levererat utlovat stöd och kompensation. Det hotar första jobbet för många unga och nyanlända. Växjö har gjort så mycket vi kan: efterskänkta avgifter för tillsyn, strukna avgifter för uteservering och möjlighet till uteservering året om, möjlighet till så kallad ”microcatering” och så vidare. För 2021 har vi tagit höjd för att efterskänka alkoholavgifterna återigen.

15 miljoner kronor är förstärkningen av Växjölöftet under 2021. Bidragsboomens effekter dämpas, utbildningsplatserna blir fler, språkinsatserna utökas, kontrollerna förstärks, jobben i restaurangbranschen skyddas och nya satsningar ska minska ungdomsarbetslösheten.

Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande

Oliver Rosengren (M), kommunalråd och ordförande i Nämnden för arbete och välfärd

”Regeringen accepterade under våren att arbetslösa fick vara helt utan aktiviteter, men behålla bidraget. Det skulle aldrig tolereras i Växjö.”
Annons
Annons
Annons
Annons