unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Kraftsamling för ett Växjö fritt från narkotika

Blågröna Växjö har länge arbetat målinriktat och prioriterat skarpa åtgärder för att användningen av narkotika, kriminalitet och social utsatthet ska minska i vår kommun. Vi ser dessvärre en oroväckande utveckling både nationellt och lokalt i Växjö, där barn och ungdomar får en allt mer tillåtande syn gällande användning av droger. Vi vill därför ta ett ännu större grepp och kraftsamla för att bryta utvecklingen.
Blågröna Växjö punktar upp en rad åtgärder som ska minska användningen narkotika.
Blågröna Växjö punktar upp en rad åtgärder som ska minska användningen narkotika.
Foto: Helena Landstedt/TT
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Polisen har ett viktigt uppdrag som lagens förlängda arm och gjorde framgångsrika insatser under ”operation försommar” då stora mängder narkotika beslagtogs. Det är dock bara en liten del av pusslet och de kan inte stå själva i kampen mot att rädda barn och ungdomar från ett liv som går i spillror på grund av droger. Så sent som under våren 2020 utförde Växjö kommun nya mätningar av narkotika i kommunens avloppsvatten med ett resultat som lämnade mer att önska. Vi kan se att nyttjandet av narkotika har förändrats och där Tramadol tillsammans med Cannabis är en av de vanligast förekommande missbrukspreparaten. Ett ökat narkotikabruk skapar inte bara otrygghet, utan bidrar också till kriminalitet och alldeles för många livschanser går förlorade.

Den negativa utvecklingen kan omöjligt få fortsätta. Något måste göras nu och vi måste göra det tillsammans. Vi vill därför:

• Samordna det proaktiva och reaktiva arbetet mot narkotikabruk i Växjö kommun genom att organisera en insatsgrupp som kan aktiveras när särskilda insatser behövs i särskilda delar av kommunen, på enskilda skolor eller liknande.

• Arbeta fram en insatstrappa för hur det proaktiva och reaktiva arbetet mot narkotikabruk kan systematiseras och evidenssäkras.

• Öka våra barn och ungdomars kunskap om narkotikans förödande effekter. Här spelar föräldrarna en betydelsefull roll genom ett närvarande föräldraskap tillsammans med stödet från elevhälsan.

Det proaktiva arbetet mot missbruk behöver tydliggöras och förstärkas i hela kommunen, inte minst via utbildningsförvaltningen och förvaltningen för arbete och välfärd. Ett bra och aktivt arbete pågår redan ute på kommunens skolor, men med verktyg som möjliggör att vi på kortare och längre tid kan punktmarkera skolor där vi identifierat ett ökat narkotikabruk kan vi nå ännu bättre resultat. Det proaktiva arbetet behöver samordnas av arbete och välfärd i samarbete med exempelvis utbildningsförvaltningen, Växjöbostäder, Vidingehem, Vöfab och säkerhetsavdelningen och i nära dialog med polisen.

Blågröna Växjö har under de senaste åren gjort en successiv förstärkning och beslutat om missbruksvårdande kompetens i fältverksamheten, ökad kontroll i skolmiljöer, samt implementerat nya nationella riktlinjer mot ungas narkotikabruk. Nämnden arbete och välfärd genomför just nu en genomgripande reform av missbruksvården, där kvaliteten på kommunens boendeinsats höjs och insatserna evidenssäkras.

Ensam är inte stark. Det här är ett arbete vi måste göra tillsammans och ska ske i samråd med polis och andra relevanta aktörer, exempelvis civilsamhället som har en viktig roll när det gäller att arbeta med attityder och stärka vuxennärvaron. För oss finns det bara ett rimligt om än utopiskt mål, ett drogfritt Växjö, där varje barn och ungdom tillåts känna tillräcklig trygghet och besitta kunskap nog för att kunna motstå narkotika, leva ett liv fritt från social utsatthet och fullt av möjligheter.

För Blågröna Växjö:

Magnus P. Wåhlin (MP)

Pernilla Tornéus (M)

Oliver Rosengren (M)

quote
Så sent som under våren 2020 utförde Växjö kommun nya mätningar av narkotika i kommunens avloppsvatten med ett resultat som lämnade mer att önska.