Annons

Krafttag mot bidragsbrott ska ta tillbaka 10 miljarder skattekronor

Bidrag är till för behövande, inte bedragare. Regeringen genomför nu flera reformer för att stoppa bidragsbrott och välfärdsfusk. Moderaternas mål är att åtgärderna ska halvera felaktigheterna redan första mandatperioden. Det skulle ta tillbaka ungefär 10 miljarder skattekronor från slarv och fusk, till välfärden, tryggheten och hårt arbetande människors plånböcker.
Debatt • Publicerad 1 januari 2023
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Oliver Rosengren (M) är riksdagsledamot från Kronobergs län.
Oliver Rosengren (M) är riksdagsledamot från Kronobergs län.Foto: Oscar Appelgren

Skattepengar som motsvarar 31 000 undersköterskor eller 26 000 lärare tas årligen från välfärden på grund av fusk och felaktigheter. Exemplen är flera: Skatteverket uppskattar att 200 000 personer är felaktigt folkbokförda, nästan hälften av alla tillfälliga personnummer till nyanlända har delats ut till personer som inte styrkt sin identitet, VAB-fusket har ökat med 50 procent på några år och varannan felaktigt utbetald krona bedöms bero på medvetet fusk.

Moderaterna gick till val med det mest omfattande reformprogrammet för att stoppa fusk och felaktigheter av alla partier. Tidöavtalet lovar nu krafttag mot bidragsbrotten. Nu har regeringen lagt fram flera förslag som påbörjat genomförandet:

Annons

Utbetalningsmyndighet. För att upptäcka fel och avslöja fusk ska myndigheten genomföra utbetalningarna från statliga bidrags- och välfärdssystem. Myndigheten ska också göra kontroller och systemanalyser för att förebygga och förhindra felaktiga utbetalningar. Verksamheten ska vara på plats 1 januari 2024.

Bidragskonto. Bidragsinkomster ska samlas på ett konto, att jämföra med skattekontot. Förslaget är att kommunerna ska kunna ansluta sig med socialbidragen. Bidragskontot är viktigt för att få överblick och samordning, men också en del av infrastrukturen för att under mandatperioden införa bidragstaket.

Anmälningsplikt. Myndigheter får ansvar att informera utbetalningsmyndigheten, fortsätta med sina kontroller och anmäla misstankar om bidragsbrott. Myndigheterna får i uppgift att samarbeta mot fusk och fel. En ny huvudregel i sekretesslagstiftningen ger konkreta verktyg för att lyckas stoppa många fel.

Folkräkning. Skuggsamhället göds av att människor kan vara illegalt i Sverige. Det finns stadsdelar där analyser av vattenanvändning och sopor indikerar att det bor tre gånger så många människor som är folkbokförda där. Det finns skräckexempel på personer som inte bor i Sverige, men samtidigt tar emot tusentals kronor i månaden i bidrag.

Straffskärpning. Bidragsbrott behöver straffas hårdare. Moderaterna har föreslagit att maxstraffet höjs och preskriptionstiden förlängs. Därtill krävs resurser och prioritering inom rättsväsendet för att utreda och lagföra bidragsbrottslingar. Den som kan utvisas, ska utvisas.

Sverige beskrivs som en internationell förebild mot skattebrott, men eftersatt mot bidragsbrott. Det beror på Socialdemokraternas prioriteringar. Det är viktigt för att skattepengar ska gå till rätt saker. Nu behöver vi bli lika offensiva i arbetet mot bidragsfusk som mot skattefusk. 300 miljarder skattekronor har betalats ut felaktigt från svenska bidragssystem sedan 2005 enligt den statliga utredningen Delegationen för korrekta utbetalningar. Bidragsbrotten har ökat med 183 procent sedan 2011, sett till anmälningar, och är nästan tre gånger fler än skattebrotten.

Redan 2017 argumenterade jag tillsammans med mina dåvarande kommunalrådskandidater från Solna, Sundbyberg och Helsingborg för nya åtgärder mot bidragsfusk, bland en samlad utbetalnings- och kontrollfunktion för bidragsutbetalningar. Tack vare maktskiftet blir det nu verklighet.

Moderaterna är rösten för alla som arbetar, har arbetat eller vill arbeta. Det är vår plikt att du som sliter för att klara din ekonomi och för att bidra till vårt gemensamma välstånd ska kunna lita på att pengarna inte försvinner bort till bedragare eller brottssyndikat.

Oliver Rosengren (M), riksdagsledamot för Kronobergs län

Annons
Annons
Annons
Annons