Annons

Krisen kräver respekt för varandra

Ännu en gång är det krig i Europa. Ukraina är under attack av Ryssland. Över hela Sverige kan vi höra att Ukrainas sak är vår sak och vi hör åter igen röster om solidaritet.
Debatt • Publicerad 7 mars 2022
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Tomas Thornell (S).

Jag är glad över att vi som land nu står enat i vårt stöd för Ukraina och att regeringen samarbetat med riksdagen för att snabbt kunna stötta Ukraina med både militär utrustning och pengar. I presskonferens efter presskonferens står statsminister Magdalena Andersson och tackar de övriga partierna för ett bra samarbete.

Man skulle kunna tänka sig att de andra partierna skulle visa en liknande respekt, och de gör de flesta partierna med få undantag. Med det sagt så menar jag inte att man inte ska komma med kritik eller att partierna måste tycka likadant som regeringen för att det är en kris. Varje parti ska så klart komma med den kritik man har. Det man dock kan förvänta sig är att man håller sig till sanningen och att man inte använder sig av desinformation.

Annons

Den moderata partiledaren Ulf Kristersson har sagt att han vill vara den vuxna i rummet men under de senaste veckorna så kan man dock fundera på hur Ulf Kristersson tycker att en vuxen ska agera. Moderaterna har den senaste tiden spridit reklam på sociala medier om att Socialdemokraterna inte vill stärka anslagen till försvaret. Detta trots att Magdalena Andersson i ett direktsänt tal till nationen sagt att anslaget till hela totalförsvaret ska stärkas!

Inte nog med att Moderaterna sprider den här desinformationen i sociala medier, samtidigt som vi har ett fullt pågående krig i vår närhet, så sprider framstående representanter för det moderata partiet, helt medvetet, manipulerade och ihopklippta filmer på Sveriges statsminister. Allt för att försvaga hennes ledarskap i denna tid av kris.

Jag vill återigen påpeka att jag tycker det är viktigt att när partierna tycker olika så ska man uttrycka det och framföra den kritik man har. Men att använda sig av ren desinformation och lögner samt att göra allvarligt försök att sänka statsministerns trovärdighet i denna tid av kris är under all kritik. Jag kan inte undgå att fråga mig vad det egentligen handlar om. Kan det vara så att Moderaterna med sitt samarbete med Sverigedemokraterna vill försöka flytta fokus bort från att de vill samarbeta med ett parti och en partiledare som inte kan välja mellan Frankrikes president Macron och Rysslands ledare Putin?

Tomas Thornell (S)

Annons
Annons
Annons
Annons