GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kronobergs vilande spetskompetens väntar på jobbDet finns kompetens som inte tas tillvara på i Kronoberg, högutbildade personer som är nyanlända i Kronoberg står utan jobb. Många har lång erfarenhet men blir inte värderade utifrån sin erfarenhet, utan utifrån svenskkunskaperna. Samtidigt råder det personalbrist inom många branscher.
Debatt • Publicerad 13 november 2021
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Stina Stjernkvist/TTPå Just Arrived har vi sedan 2015 jobbat nära människor som kommit till Kronoberg från andra länder och som har attraktiv kompetens som svenska företag efterfrågar. Vi ser hur dessa människor inte får chansen att erbjuda sina talanger eftersom de sorteras bort tidigt i rekryteringsprocesserna och inte får den hjälp som exempelvis jobbcoacher har som uppdrag att erbjuda.Länsstyrelsen i Stockholm publicerade nyligen en rapport vid namn “Vita privilegier och diskriminering”, en studie vid Lunds Universitet baserad på 2 791 deltagare. Rapporten visar hur diskriminering kan förekomma i organisationer trots att de allra flesta av oss är emot det. Det handlar om komplexa samband som är lätta att ignorera men som vi måste våga se och prata om utifall att vi vill komma åt problemet. Författarna understryker att en viktig faktor för förändring är ökad öppenhet och mottaglighet för kritik inom området.På Just Arrived står vi beredda att tillgodose företagen med den kompetens de behöver och efterfrågar, men vi vill understryka att då måste man ge människor en chans. Vi vet att det går, eftersom vi också dagligen möter företag som har tagit steget och på så sätt attraherar den kompetens de behöver och står starkare för framtiden. Fler företag kan göra det. Det är bra för företagen, det är bra för de nyanlända och det är bra för Kronoberg.

Leo Sjökvist och Sofi Fridland, Just Arrived

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.