GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Lagom är bäst även i alkoholpolitiken

Alkoholens skaderisk på samhället och individen skenar inte av ett glas vin i pausen på teatern, ett glas bubbel till frukosten innan bröllopet eller att det kommer ett glas vin med ­maten hem från restaurangen. Det skriver Blågröna Växjö med anledning av att länsstyrelsen har inlett flera tillsynsärenden av alkohol­politiken i Växjö, något som har uppmärksammats i flera nyhets- och debattartiklar i Smålandsposten.
Debatt • Publicerad 6 augusti 2020
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Blågrön alkoholpolitik är balanserad, skriver artikelförfattarna.
Blågrön alkoholpolitik är balanserad, skriver artikelförfattarna.Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Alkoholpolitiken i Växjö utgår från sunt förnuft. Det är ingen bred avreglering, men vi söker heller inte efter sätt att hindra skötsamma krögare, föreningar eller andra aktörer från att utveckla sitt erbjudande: vare sig det är teater, frukost eller catering. Det är länsstyrelsen och IOGT-NTO som driver en ytterkantsposition.

Blågröna Växjö företräder en balanserad alkoholpolitik där skötsamma tillståndshavare får stöd att utveckla sin verksamhet i ett snårigt regelverk, och där fuskare eller brottslingar får möta samhällets samlade kraft. Våra resurser prioriteras till att hitta och hindra de som vill använda restaurangbranschen som täckmantel för kriminell verksamhet.

Länsstyrelsen har inlett tillsyn i tre uppmärksammade ärenden:

Pausservering på Regionteatern Blekinge Kronoberg. Vår tolkning är att organiserat för- och eftersnack är en del av föreställningen, och att en paus efter exempelvis presentation av en karaktär innan det sceniska framträdandet därför är en paus då man får servera alkohol med tillstånd för pausservering.

Champagnefrukost på PM & Vänner. Vår bedömning är att det inte ökar risken för alkoholrelaterade skador att en skötsam tillståndshavare som PM får servera alkohol på sin hotellfrukost. Det är inget unikt att hotell har serveringstillstånd på frukosten.

Catering från Winenine vinbar. Vår tolkning är att den tjänst Winenine erbjuder inryms i den vanliga cateringlagstiftningen. Alla med cateringtillstånd kan därför servera alkohol till bostad så som Winenine gör. Förändringen handlar om att vi hanterar anmälan om serveringsplats för catering på ett mer serviceorienterat sätt.

Blågröna Växjö har fått väljarnas förtroende att leda kommunen. Delar av alkoholpolitiken är en uppgift som enligt lag ligger hos kommunen att utföra utifrån lokalpolitisk inriktning och nationell författning. Vi tar tacksamt emot inspel från olika aktörer, såväl länsstyrelsen som ideologiskt drivna nykterhetsorganisationer. Länsstyrelsens verktyg fungerar som de ska, och deras budskap når fram. Det innebär inte tvunget att vi ändrar oss. De behöver därför inte utreda sina verktyg, utan acceptera att kommunen har sista ordet. Demokrati slår byråkrati.

Politikens ansvar är att balansera mellan olika intressen för att se till samhällets sammantaget bästa. Allmänintresset i alkoholpolitiken är varken motbok eller mängdrabatt, för att göra en liknelse. Alkoholens skaderisk på samhället och individen skenar inte av ett glas vin i pausen på teatern, ett glas bubbel till frukosten före bröllopet eller att det kommer ett glas vin med maten hem från restaurangen. Alkoholmissbruk finns i alla grupper, men de som efterfrågar nyss nämnda tjänster har lika hög tillgång till ­alkoholen oavsett.

Vi intresserar oss för forskning och statistik i utvecklingen av vår politik. Studier visar att riskkonsumtionen, andelen som alkohol­debuterar tidigt och att alkoholrelaterade skador har minskat över tid. Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi (ESO) visar i en rapport (2019:2) att vissa utbudsbegränsningar har ingen eller en liten effekt på alkoholkonsumtionen. Andra åtgärder behövs för att fortsätta minska skadorna på människor och vårt samhälle som kan härledas ur alkoholkonsumtion.

Blågrön alkoholpolitik är balanserad. Vi fortsätter att erbjuda god service till tillståndshavarna, jaga kriminella, göra Växjö mer attraktivt och ge stöd till kommuninvånare att komma ur beroende.

Oliver Rosengren (M), kommunalråd och ordförande i nämnden för arbete och välfärd

Ricardo Chavez (KD), vice ordförande i nämnden för arbete och välfärd

Tomas Johansson (C), ledamot i nämnden för arbete och välfärd

Mats Wahlsten (L), ledamot i nämnden för arbete och välfärd

Marita Bengtsson (MP), ledamot i nämnden för arbete och välfärd

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.