Annons

Låt inte alkoholvanorna stå i vägen för omtanke

Debatt • Publicerad 11 mars 2022
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Karin Hagman, vd IQ.
Karin Hagman, vd IQ.Foto: Vanessa Tryde

Normer innebär oskrivna regler som alla personer förväntas agera efter, vilket även påverkar våra beteenden kring alkohol. Många gånger är vi omedvetna om hur mycket dessa oskrivna regler faktiskt påverkar oss. Vissa påverkar oss direkt negativt och bidrar till otrygghet. Exempelvis i rapporten Alkohol och könsnormer från IQ framkom att alkohol systematiskt fortsatt används för att förminska negativa handlingar. 73 procent bland unga vuxna anser att alkohol i hög grad används som en ursäkt för dåligt beteende, däribland beteenden som att tafsa på någon. Kan vi verkligen acceptera det?

Peter Rung, medgrundare av Huskurage.
Peter Rung, medgrundare av Huskurage.Foto: Ewa Stackelberg

I en annan undersökning från IQ framkom det att hela 66 procent av svenskarna har påverkats negativt någon eller många gånger av andra personers alkoholkonsumtion. Här framkom det även att varannan kvinna blivit sexuellt trakasserad av en berusad man. Samtidigt visar IQ:s rapport ”Alkohol och könsnormer” att 70 procent av unga vuxna upplever att kvinnor undviker att dricka för att kunna hantera risker eller riskfyllda situationer. Är det verkligen en alkoholkultur som vi vill hålla fast i?

Annons

Samtidigt fortsätter manlighet att förknippas med en seglivad föreställning om att dricka mycket alkohol och kunna hantera det. Om en man väljer att inte dricka förväntas han ofta komma med en utomordentlig ursäkt för att säkra gruppens acceptans. Men långt ifrån alla män vill dricka sig berusade och tappa kontrollen. Det känns helt orimligt att alkoholen ska få vara en del av att upprätthålla en stereotypisk föreställning av hur en man ska vara.

Atilla Yoldas, journalist.
Atilla Yoldas, journalist.Foto: Jülide Yoldas

I Sverige har vi en stark alkoholkultur. Något som i sig inte behöver vara ett problem om vi har en smart relation till vårt drickande och ifrågasätter beteenden som inte tillför något positivt. Exempelvis behöver vi reflektera över hur mycket alkoholen får forma våra sociala sammanhang och om den tvingar fram beteenden hos oss som vi helst vill slippa. Om vi vågar prata mer med varandra om hur alkoholen påverkar våra liv skapas fantastiska möjligheter att visa omtanke mot varandra. Vi föreslår därför följande:

• Fundera över ditt eget beteende när du dricker. Bidrar det verkligen till en bättre stund för dig och andra?

• Ta snacket om alkoholvanor med dina nära. Hur påverkar de er relation och ert umgänge?

• Skapa några nya vanor kring alkohol. Börja visa omtanke i situationer där någon riskerar fara illa. Och ifrågasätt när någon i din omgivning mister omdömet när den är berusad. Din omtanke kan rädda både fest och liv.

Karin Hagman, vd IQ

Atilla Yoldas, journalist

Peter Rung, medgrundare av Huskurage

Annons
Annons
Annons
Annons