GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Låt Renes Jaramillos deklaration bli vägledande för nämndens framtida inriktning

Rene Jaramillo skriver i en debattartikel i Smålandsposten den 12/11 om betydelsen av att satsa än mer på psykisk hälsa. Motverka psykisk ohälsa, långsiktigt och hållbart. Förstå enskildas behov och skapa möjligheter.
Replik • Publicerad 20 november 2021
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Rene Jaramillo, Region Kronoberg.
Rene Jaramillo, Region Kronoberg.Foto: Jonas Ljungdahl

Frågorna beskrivs som viktigare än någonsin, om att stärka den psykiska hälsan i samhället och på våra arbetsplatser. Han understryker vidare hur vi påverkas negativt av isolering, social distans, arbetslöshet och ensamhet.

Jag kan inte annat än att hålla med av hela mitt hjärta. Hjälps vi alla åt så kan vi skapa ett välkomnande och välmående för alla. Sluta med nedvärderingar och fördomar, se bort från de problem och besvär som går att överbrygga – se till möjligheterna genom dialog och anpassning. Tillsammans; myndigheter, näringsliv, organisationer och föreningar kan vi skapa ett hållbart arbetsliv för alla.

Det finns all anledning till att ta frågorna på största allvar. Sakläget är att vår förening tillhandahållit rehabiliterande verksamhet åt kommunen sedan snart 25 år. Successivt har ersättningen till vår förening minskat samtidigt som vi ökat antalet deltagare, effektiviserat med mera. Vi har behövt minska antalet anställda på totalen. Vi har inte kunnat tillhandahålla anpassningar fullt ut i förhållande till enskildas behov och förutsättningar. Det har fört många enskilda från arbetslivet, just vad Rene understryker som negativt.

Jag vill ändå säga att vi kämpar på för allt vi håller. Vi är det i särklass bästa företaget som jag känner till vad gäller att ha flest anställda med psykisk funktionsnedsättning i förhållande till anställda totalt. Jämsides det arbetar vi för att så många som möjligt bjuds in att delta, arbeta för individuell utveckling, bibehålla hälsan … Som flest var vi strax över hundra personer i verksamheten. Fler borde öppna sina dörrar för den målgrupp som har den sämsta arbetslöshetsstatistiken.

Faktasiffror är inte alltid så roligt. Jag skulle kunna presentera många långa sidor för att belysa för såväl kommun som region om hur det ligger till, vilken skillnad vi gör och så vidare. Ett faktum jag inte kan låta bli belyser att Växjö kommuns förhållningssätt hitintills har varit att de ersatt vår typ av tjänster med cirka 20 procent jämfört med SKR:s vägledning. (Organisationen för Sveriges kommuner och regioner).

I nuläget har Växjö kommun, genom nämnden för arbete och välfärd, erbjudit oss gå med på ett nytt avtalsförslag som sänker ersättningen ännu mer. Renes uttalande, ”att investera i psykisk hälsa är en förutsättning för att säkra välfärden”, motsäger nämndens agerande. Jag förstår helt och fullt att alla i samma majoritet inte är informerade och insatta i alla nämnders alla göromål. Vi efterfrågar samsyn från den politiska majoriteten. Utifrån positiva förhoppningar väljer vi att tro på att Renes deklaration blir vägledande för nämndens framtida inriktning.

Mats Jönsson, verksamhetsledare 
Atrium ideell förening/Certifierat arbetsintegrerande socialt företag

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.