1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Liberalerna säger nej till volymmål

Den 11 juli 1995 påbörjade bosnienserbiska trupper folkmordet i Srebrenica. Mer än 8 000 män och unga pojkar mördades. Deras bödlar ansåg att de hade fel religion och fel nationalitet. Det som vi trodde aldrig mer skulle upprepas i vår världsdel hände ännu en gång.

25 år efter händelserna i Srebrenica för de svenska politiska partierna samtal om hur en ny flyktinglagstiftning ska se ut.

Några partier har förslagit att svensk flyktingmottagning i fortsättningen ska innehålla lågt satta volymmål, som inte får överskridas. Ett parti har gått så långt att det dels vill sätta volymmålet till noll, dels aktivt arbeta för att driva ut personer med icke-svensk bakgrund ur Sverige.

Liberalerna säger nej till volymmål. Att i ett annat land kunna söka skydd undan våld, förtryck, är en mänsklig rättighet. Ett volymmål strider också mot internationella konventioner och fördrag som Sverige skrivit under.

Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Dessutom anpassar sig inte alltid verkligheten till vad den svenska riksdagen och regeringen bestämmer. Det visar balkankrigen, som folkmordet i Srebrenica var en del av.

De innebar att 2 miljoner människor flydde undan folkmord, krig, fångenskap, tortyr och våldtäkter. Av dem beviljades omkring 70 000 asyl i Sverige. Med de volymmål som nu föreslås, skulle vårt land ha sagt nej till majoriteten av dem. Det finns mängder av andra exempel på hur snabbt verkligheten kan förändras och hur människor kan bli i akut behov av skydd från våld och förtryck.

Det har i samtalen om en ny flyktingpolitik föreslagits att inskränka rätten till familjeåterförening. I Liberalernas partiprogram är vi tydliga med att barn ska vara tillsammans med sina föräldrar. I ett land som gjort barnkonventionen till lag, splittrar vi inte familjer. Rätten till familjeåterförening ska därför finnas kvar.

Vi liberaler för gärna samtal med andra politiska partier om hur Sveriges ska kunna få en hållbar flyktinglagstiftning, men det måste då vara en lagstiftning som bygger på den grundläggande rätten att söka asyl, på humanitet och på rättssäkerhet.

Mänskligheten är en. Vi har alla ansvar för varandra.

Gunnar Nordmark, ordförande Liberalerna Kronoberg

”I ett land som gjort barnkonventionen till lag, splittrar vi inte familjer”, skriver Gunnar Nordmark.
Foto: Lena Gunnarsson

Läs mer

Coronatider

Kronobergarna köper mer sexleksaker i coronatider

Sedan svenskarna uppmanades att jobba hemifrån, har konsumtionen av sexleksaker ökat i hela landet.

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

Tre anhållna för stöld och skadegörelse i Växjö.

Brott

Fyra anmälningar om misshandel vid bilträff

I samband med en bilträff på Mediamarkts parkering i Växjö har polisen tagit upp fyra anmälningar om misshandel.

Avbetalningsplan

Idrottsförening betalar tillbaka bidrag på 142 000 kronor – fastnade i stickprovskontroll

Både Riksidrottsförbundet och Växjö kommun har ställt krav på återbetalning av bidrag för 2018.

Kronoberg • Hade relation med patient på psykklinik

Läkare dömd för grovt vapenbrott – kan förlora sin legitimation

En läkare i länet kan få sin legitimation indragen. Skälen är att han dömts för grovt vapenbrott, grov smuggling, haft en kärleksrelation med en patient och bedömts oförmögen att arbeta självständigt.

Kampanj

Testa SMP digitalt: 3 månader för 3 kronor

Du får tillgång till allt innehåll på smp.se och våra specialsajter.