unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Liberalerna säger nej till volymmål

Den 11 juli 1995 påbörjade bosnienserbiska trupper folkmordet i Srebrenica. Mer än 8 000 män och unga pojkar mördades. Deras bödlar ansåg att de hade fel religion och fel nationalitet. Det som vi trodde aldrig mer skulle upprepas i vår världsdel hände ännu en gång.
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

25 år efter händelserna i Srebrenica för de svenska politiska partierna samtal om hur en ny flyktinglagstiftning ska se ut.

Några partier har förslagit att svensk flyktingmottagning i fortsättningen ska innehålla lågt satta volymmål, som inte får överskridas. Ett parti har gått så långt att det dels vill sätta volymmålet till noll, dels aktivt arbeta för att driva ut personer med icke-svensk bakgrund ur Sverige.

Liberalerna säger nej till volymmål. Att i ett annat land kunna söka skydd undan våld, förtryck, är en mänsklig rättighet. Ett volymmål strider också mot internationella konventioner och fördrag som Sverige skrivit under.

Dessutom anpassar sig inte alltid verkligheten till vad den svenska riksdagen och regeringen bestämmer. Det visar balkankrigen, som folkmordet i Srebrenica var en del av.

De innebar att 2 miljoner människor flydde undan folkmord, krig, fångenskap, tortyr och våldtäkter. Av dem beviljades omkring 70 000 asyl i Sverige. Med de volymmål som nu föreslås, skulle vårt land ha sagt nej till majoriteten av dem. Det finns mängder av andra exempel på hur snabbt verkligheten kan förändras och hur människor kan bli i akut behov av skydd från våld och förtryck.

Det har i samtalen om en ny flyktingpolitik föreslagits att inskränka rätten till familjeåterförening. I Liberalernas partiprogram är vi tydliga med att barn ska vara tillsammans med sina föräldrar. I ett land som gjort barnkonventionen till lag, splittrar vi inte familjer. Rätten till familjeåterförening ska därför finnas kvar.

Vi liberaler för gärna samtal med andra politiska partier om hur Sveriges ska kunna få en hållbar flyktinglagstiftning, men det måste då vara en lagstiftning som bygger på den grundläggande rätten att söka asyl, på humanitet och på rättssäkerhet.

Mänskligheten är en. Vi har alla ansvar för varandra.

Gunnar Nordmark, ordförande Liberalerna Kronoberg

”I ett land som gjort barnkonventionen till lag, splittrar vi inte familjer”, skriver Gunnar Nordmark.
”I ett land som gjort barnkonventionen till lag, splittrar vi inte familjer”, skriver Gunnar Nordmark.
Foto: Lena Gunnarsson