Lokalt politiskt styrd organisation för medarbetarnas och invånarnas bästa

Kommunal Hälso- Sjukvård och Trafik Kronoberg tar nu del av det positiva beskedet att Socialdemokraterna i Region Kronoberg lägger ett förslag om införande av separat politisk- och tjänstemannaledning för Ljungby lasarett och Centrallasarettet i Växjö.
Debatt • Publicerad onsdag 14:16
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ljungby lasarett.
Ljungby lasarett.Foto: Johan Nilsson / TT

Förslaget från regionens socialdemokrater är mycket bra och går helt i linje med det förslag som vi från Kommunal sedan ett antal år presenterat för regionens politiska ledning. Vi hoppas att förslaget blir verklighet då det skulle innebära att regionens politiker kommer nära den verksamhet de är satta att styra. Från Kommunal ser vi det naturligt att förslaget kommer att utvecklas till att också innefatta separata politiska ledningsfunktioner för regionens primärvård och psykiatriverksamhet. I en offentlig verksamhet som Region Kronoberg anser vi det ytterst betydelsefullt att politikerna har insyn och kännedom om hur verksamheten praktiskt fungerar varför det också behövs en tydlig politisk ledning för regionens olika verksamheter.

Kommunal blir ofta uppmärksammad på att man som medarbetare i regionens verksamhet inte upplever sig bli lyssnad på. Idag konstaterar vi från Kommunal att regionen har en övertung tjänstemannaorganisation innefattande sex till åtta chefsnivåer från golv till tak. Det ter sig förvånande att man på detta sätt bygger ett ”Babels hus” där tjänstemän styr över tjänstemän! Från Kommunals sida förordar vi istället en organisationsutredning med mål att skapa en platt organisation med närhet mellan chef och medarbetare. På så sätt menar vi att påverkansmöjligheterna ökar för regionens medarbetare. Förhoppningsvis skulle också detta leda till att vi kan få en mer rationell tjänstemannaorganisation där färre chefsled behövs. En sådan organisationsförändring skulle också kunna leda till en omfördelning där mer resurser tillförs den direkta vården.

I skrivande stund höjer många medarbetare vid Ljungby lasarett sina röster för en lokalt styrande ledning som förstår de behov som finns i den västra länsdelen. Vid Ljungby lasarett behövs liksom i Växjö intensivvårdsverksamhet, akutvårdsverksamhet och operationsverksamhet under årets alla dagar. Vi uppmanar nu Region Kronobergs samtliga politiker att lyssna till de röster som höjs för en förändrad organisation som genererar en likvärdig vård och verksamhet i hela vårt län!

Styrelsen för Kommunal Hälso- Sjukvård och Trafik Kronoberg

Genom Jenny Sjöström ordförande

”Vi uppmanar nu Region Kronobergs samtliga politiker att lyssna till de röster som höjs för en förändrad organisation som genererar en likvärdig vård och verksamhet i hela vårt län!”
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.