Annons

Lös frågan om uppehållstillstånd

Liberalerna Kronoberg har i flera år krävt att frågan om uppehållstillstånd för de afghanska ungdomar som kom till Sverige kring 2015 måste lösas.
Debatt • Publicerad 17 augusti 2021
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Janerik Henriksson/TT

De flesta av dessa ungdomar har nu levt kanske större delen av sitt medvetna liv i Sverige. Den mest formbara tiden i sina liv har de tillbringat i vårt land.

Under hela den tid de levt i Sverige har säkerhetsläget i Afghanistan försämrats alltmer. Långt efter alla andra har även nu Migrationsverket dragit slutsatsen att det vare sig är rimligt eller möjligt att utvisa människor till ett Afghanistan som allt mer präglas av, krig, terrordåd och våldsbenägen religiös extremism. Det finns inget som tyder på att detta under överskådlig tid kommer ändras till det bättre.

Annons

De afghanska ungdomar som nu befinner sig här, kommer göra detta under lång tid. Ofta har de fått vänta orimligt länge på besked om asyl eller inte. Riksdag och regering har varit ryckiga och otydliga i sina beslut, vilket skapat åratal av osäkerhet och oro. Allt för många har inte klarat detta, vilket resulterat i omfattande psykisk ohälsa och några tragiska fall lett till att unga människor inte sett någon annan väg än att ta sina liv. Det humana är att bevilja uppehållstillstånd till de ungdomar som nu befinner sig i Sverige. Det bidrar till att de kan få framtidstro och känna säkerhet, vilket inte varit fallet när de haft ständiga utvisningshot hängande över sig.

De tolkar och andra som bistått den svenska insatsen i Afghanistan riskerar att drabbas hårt av att talibanerna nu tar över allt större delar av landet. Tolkar och andra som hjälpte de svenska insatserna i Afghanistan riskerade redan tidigare sina och sina familjers liv. Snart kommer många av dem att leva under akut dödshot.

Det är omoraliskt att lämna dem som bistått vårt land, bidragit till att den svenska insatsen i Afghanistan och i många fall gjort så att svenska liv kunnat sparas. Liberalerna kräver att de afghanska tolkar, andra som arbetat för det svenska uppdraget i Afghanistan och deras familjer, om de så önskar ges uppehållstillstånd och välkomnas till vårt land. Det vilar ett tungt ansvar på en hittills handlingsförlamad s-regering och på riksdagen. Det viktiga är inte hur detta löses, utan att det löses. Allt annat är skam.

Stora delar av Afghanistan befinner sig redan under en kvinnoföraktande och kvinnoförnedrande religiös diktatur. Snart kommer ännu större delar av landet att göra det. Framtiden är mörk för de flickor och kvinnor som lever där. Unga flickor kommer att nekas rätten till skolgång och allt för tidigt tvingas in i äktenskap med någon de själva inte valt. Flickor och kvinnor kommer att förnekas de mest grundläggande rättigheter. Den så kallade hederskulturens förtryck kommer vila tungt över dem.

Liberalerna Kronoberg anser att Sverige måste ta sitt ansvar genom att inom kvotflyktingsystemet ta emot flickor och kvinnor som flytt undan det religiösa kvinnoförtrycket i Afghanistan.

Ända sedan den sovjetiska invasionen av Afghanistan har det i Sverige funnits en stark solidaritet med det afghanska folket. Nu prövas denna solidaritet igen. Låt oss över partigränser och åsiktsgränser tillsammans visa att vi består även detta prov.

Gunnar Nordmark, ordförande Liberalerna Kronoberg

Annons
Annons
Annons
Annons