1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Magnus Karlsson: ”Vi har anledning att vara självkritiska”

De senaste dagarna har många medier uppmärksammat vår artikel om katolska kyrkans klockringningar. Nyheten klassas som falsk av Dagens Nyheter och faktakollen Faktiskt. Det är så klart inget gott betyg.
Magnus Karlsson, chefredaktör på Smålandsposten.
Foto: Urban Nilsson

Det här är bakgrunden: Tipset kom till redaktionen från en mångårig lokalpolitiker. Uppgifterna om klockringningen bekräftas i våra samtal med katolska församlingen. Prästen hävdar att de fått nobben av kommunen – och här och då har vi ingen anledning att misstro honom. Vi lägger ut nyheten på smp.se och den hamnar i papperstidningen. Efter den publiceringen vänder det.

Allt tyder nu på att någon formell ansökan inte lämnades in, vilket vi alltså skrev. I de uppföljande intervjuer som vi har gjort är den samlade minnesbilden att församlingen uppmanats av kommunen att inte ta med klockringning i sin bygglovsansökan då den då skulle få svårare att gå igenom. När vi gräver djupare bekräftas detta av församlingsmedlemmar och den dåvarande prästen.

Nejet från kommunen var alltså en uppmaning, inte ett formellt beslut på en formell ansökan.Det är beklagligt att vi publicerade enbart på källor och inte tog ett steg tillbaka och grävde vidare.

Detta är en personligt skriven text i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Här gick det för fort och det är klart att vi har anledning att vara självkritiska.

Vår trovärdighet är viktig för oss. Förtroendet från er läsare är grunden för vår verksamhet. Du som läsare ska kunna lita på att vi gör vårt yttersta varje dag för att leverera nyheter du kan lita på. Ibland gör vi fel, men korrigerar i så fall i efterhand och berättar om det. Som här.

Läs mer

Superettan

Live: Öster-Örgryte från 19.00

I kväll är det dags för femte omgången av Superettan för Östers del. Motståndare är Örgryte IS och spelplats är Visma Arena. Avspark är kl 19.00 och du kan följa direktrapporter från matchen här.

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

Lastbilsolycka på E4:an i Ljungby. Inbrott i mataffär i Mönsterås.

Nyheter

I natt: 50-åring i Ljungby anhållen för narkotikabrott

Greps efter att polisen stoppat mannens fordon.

Bredvik

Bostäder: Fler lägenheter på gång i Bredvik

Ett projekt med 26 lägenheter i form av radhus och parhus i nya stadsdelen Bredvik är på gång.

Ledare

Politiskt ofog på SVT

Johansson ville inte debattera något. Han var tvärtom där på villkor att få slippa.

Ledare

Tig ej mer om Flam

Facebook behöver inte lämna någon förklaring till Flam utan kan kasta fram några standardiserade fraser om lämplighet.