Magnus Karlsson: Magnus Karlsson: ”Vi har anledning att vara självkritiska”

De senaste dagarna har många medier uppmärksammat vår artikel om katolska kyrkans klockringningar. Nyheten klassas som falsk av Dagens Nyheter och faktakollen Faktiskt. Det är så klart inget gott betyg.
Magnus KarlssonSkicka e-post
Växjö • Publicerad 22 maj 2018
Detta är en personligt skriven text i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Magnus Karlsson, chefredaktör på Smålandsposten.
Magnus Karlsson, chefredaktör på Smålandsposten.Foto: Urban Nilsson

Det här är bakgrunden: Tipset kom till redaktionen från en mångårig lokalpolitiker. Uppgifterna om klockringningen bekräftas i våra samtal med katolska församlingen. Prästen hävdar att de fått nobben av kommunen – och här och då har vi ingen anledning att misstro honom. Vi lägger ut nyheten på smp.se och den hamnar i papperstidningen. Efter den publiceringen vänder det.

Allt tyder nu på att någon formell ansökan inte lämnades in, vilket vi alltså skrev. I de uppföljande intervjuer som vi har gjort är den samlade minnesbilden att församlingen uppmanats av kommunen att inte ta med klockringning i sin bygglovsansökan då den då skulle få svårare att gå igenom. När vi gräver djupare bekräftas detta av församlingsmedlemmar och den dåvarande prästen.

Nejet från kommunen var alltså en uppmaning, inte ett formellt beslut på en formell ansökan.Det är beklagligt att vi publicerade enbart på källor och inte tog ett steg tillbaka och grävde vidare.

Här gick det för fort och det är klart att vi har anledning att vara självkritiska.

Vår trovärdighet är viktig för oss. Förtroendet från er läsare är grunden för vår verksamhet. Du som läsare ska kunna lita på att vi gör vårt yttersta varje dag för att leverera nyheter du kan lita på. Ibland gör vi fel, men korrigerar i så fall i efterhand och berättar om det. Som här.