unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Människor känner sig överkörda – och myndigheter tar inte argument på allvar

Tack Lars Edqvist för att du i en insändare tar upp din förvåning över det hårda motståndet emot vindkraft. Det är just den debatten vi behöver. Klyftorna mellan åsikterna kring vindkraftsetableringen växer kraftigt. Varför?
Bilden är ett montage som Åsa Sunefors Wallin har gjort. Den ska visualisera hur Uråsa vindbrukspark kan se ut bakom hennes hus.
Bilden är ett montage som Åsa Sunefors Wallin har gjort. Den ska visualisera hur Uråsa vindbrukspark kan se ut bakom hennes hus.
Foto: Privat/Montage
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Vi behöver inte ta upp förlegade argument kring kärnkraft. Fukushima eller Tjernobyl. Vi är alla väl bekanta med dessa katastrofer och kärnkraftens alla nackdelar liksom kolets. Det är också helt onödigt att slänga ut en känga mot landsortsbefolkningens behov av transportmedel. Cyklar du till Öland, Lars?

Kärnan i problemet sitter någon annanstans. Ambitionerna att skaffa fram mer ”grön el” ger också konsekvenser. De konsekvenserna är fortfarande ganska nya för oss alla och reaktionerna måste tas på fullt allvar.

Att plötsligt bli delgiven en så kraftig förändring i sin boendemiljö som en vindkraftspark innebär är en total chock. Stress och oro för hur framtiden ska se ut. Allt blir en gissningslek och rena spekulationer. Kan vi överhuvudtaget påverka situationen? Kan vi sälja huset? Hur påverkas fastighetens värde? Kan vi renovera badrummet eller har vi aldrig igen pengarna? Kommer vi kunna sitta ute i trädgården på sommaren? Kommer vi kunna sova? Ser vi blinkande ljus hela tiden? Hur låter det? Kommer tornseglarna att försvinna? Så många frågor och absolut inga svar. Bara en bunt papper som talar om att platsen är utmärkt och att de som besöker ett vindkraftverk tycker ofta att det är en mäktig upplevelse.

Det minsta man kan begära är att ett företag som planerar vindkraftsetablering också presenterar det på ett värdigt sätt för de berörda.

Sedan den 27 november har jag lärt mig oerhört mycket om vindkraftverk. Helt ofrivilligt. Jag har också lärt mig att det är inte bara jag och de kringliggande byarna runt Uråsa som drabbas av den planerade vindbruksparken. Ja, jag skriver drabbas för det är så det känns. Men känslor är förstås inget argument.

Våra reaktioner lät inte vänta på sig och det gjorde inte heller responsen. Människor från hela Kronoberg har kontaktat oss och talar om hur de befinner sig i precis samma situation. Där de känner sig överkörda och att inga myndigheter tar deras argument på allvar. Från företagens sida handlar det bara om pengar. Från myndigheterna en vision om grön el. Men däremellan kommer människor, djur och natur i kläm. Det kan verka underligt för andra men många av oss som bor på landet uppskattar både tystnad och mörker.

Det vi kan vara helt eniga om är att vindkraftsetableringen kommer skapa ett helt nytt landskap för oss alla. Otaliga projekt är i görningen. Horisonten kommer vara fylld av blinkande lampor för alla i länet om några år men finns det någon helhetsanalys på hur det påverkar djur, natur och människor? Betänk att även vindkraftverk klassas som miljöfarlig verksamhet.

Det finns inga enkla svar eller argument. Men låt oss fortsätta diskussionen. Jag välkomnar fler i debatten. Det kan komma något gott ur det.

Åsa Sunefors Wallin, Uråsa

quote
Människor från hela Kronoberg har kontaktat oss och talar om hur de befinner sig i precis samma situation. Där de känner sig överkörda och att inga myndigheter tar deras argument på allvar.

Läs mer