Annons

Mer behöver göras för en miljövänlig byggbransch

Växjö kommun arbetar på flera fronter för att bli så miljövänliga som möjligt och i byggbranschen händer det många spännande saker. Vi är naturligtvis stolta över det resultat som vår träbyggnadsstrategi gett med många vackra och hållbara hus i kommunen. Men precis som Emelie Jensdotter skriver i en debattartikel, behöver mer göras.
Debatt • Publicerad 30 november 2020
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Anna Tenje (M) och Magnus P. Wåhlin (MP) skriver att Växjö kommun välkomnar representanter från byggbranschen att komma med initiativ till förbättringar.
Anna Tenje (M) och Magnus P. Wåhlin (MP) skriver att Växjö kommun välkomnar representanter från byggbranschen att komma med initiativ till förbättringar.Foto: Jessica Gow/TT

Växjö kommun arbetar bland annat med vår avfallsplan som är vårt viktigaste dokument för ett förebyggande och hållbart sätt att hantera våra avfall och där återbruk är en central del, framför allt knutet till byggindustrin. Vi arbetar också med vår Kemikalieplan som är vårt viktigaste dokument för att hantera kemikalier, och för att möjliggöra att de byggmaterial/produkter som används i byggnation kan återbrukas i sitt slutskede. Träbyggnadsstrategin, som vi redan nämnt, är vår strategi inom hållbart byggande, som lyfter blicken och ställer krav att sänka vårt fossila avtryck. I vårt hållbarhetsprogram Hållbara Växjö 2030 beskriver vi att vi behöver komma närmare ett kretsloppssamhälle.

Växjö kommun ingår i ett flertal diskussionsforum för att lyfta frågorna kring möjligheten till återbruk och den cirkuläritet som krävs för att vi ska ha ett negativt nettoutsläpp av koldioxid, samt bidrar med utvecklingsförslag i våra respektive verksamheter. Vöfab arbetar även med att certifiera sina byggnader både mot miljöbyggnad silver, men även mot guld i vissa fall.

Annons

Växjö kommun är medlemmar i den ekonomiska föreningen Goda hus (ägs av sina medlemmar) för att därigenom sprida vår kunskap och ta del av andras erfarenhet. I Goda hus deltar vi i flera temagrupper, och en av dessa som både näringsliv, kommunanställda är delaktiga i handlar om hållbart byggande, där cirkulär ekonomi och cirkulärt byggande är en viktig del.

I träbyggnadsstrategins senaste revidering har vi börjat belysa vårt fossila avtryck, exempelvis genom att ställa krav på de kommunala bolagen att visa upp klimatdeklarationer vid nybyggnation. Genom en sådan revidering skulle våra forskningsprojekt på LNU inom återbruk att öka, våra kostnader till att hantera brännbart avfall skulle minska, vi skulle få en ökad biologisk mångfald, och vårt fossila avtryck skulle sänkas.

Växjö kommun har startat ett utvecklingsarbete med inriktning mot ett bredare perspektiv gällande hållbart byggande, där cirkulära modeller har en framträdande roll. Detta är ett projekt som inkluderar både näringsliv och forskning för att utnyttja den innovationskraft som finns tillgänglig, samt att maximera möjliga synergier för en hållbar och stark utveckling inom området. Ett pågående forskningsprojekt på LNU, som stöttas av Växjö Kommun, är relaterat till cirkulära modeller av planglas från byggnadsindustrin som normalt hamnar som deponi i dagsläget.

Så även om Växjö kommun är aktiv inom området cirkulär byggnation på flera olika sätt finns naturligtvis mer att göra. Vi välkomnar representanter från byggbranschen att komma med initiativ till förbättringar och tar gärna samtal med er i Arkitektbolaget för att se vad vi kan göra tillsammans.

Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande Växjö kommun.

Magnus P. Wåhlin (MP), ordförande i Växjö kommuns hållbarhetsutskott.

”Vi välkomnar representanter från byggbranschen att komma med initiativ till förbättringar och tar gärna samtal med er i Arkitektbolaget för att se vad vi kan göra tillsammans.”
Annons
Annons
Annons
Annons