Annons

Mer resurser för tillsyn av serveringstillstånden av alkohol

Många starka politiska krafter är igång med att tänja på alkohollagen, som är en skyddslag och ska värderas högre än näringslivsintressen.
Debatt • Publicerad 29 november 2020
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”I vårt land är vi överens om att alkohol inte är vilken vara som helst. Det är ju därför alkohollagen, systembolaget och regler kring serveringstillstånd finns”, skriver Ninnie Johansson, IOGT-NTO.
”I vårt land är vi överens om att alkohol inte är vilken vara som helst. Det är ju därför alkohollagen, systembolaget och regler kring serveringstillstånd finns”, skriver Ninnie Johansson, IOGT-NTO.Foto: Fredrik Sandberg/TT

I vårt land är vi överens om att alkohol inte är vilken vara som helst. Det är ju därför alkohollagen, systembolaget och regler kring serveringstillstånd finns. Detta för att begränsa efterfrågan och tillgängligheten. Därmed skydda individen och samhället från alkoholens skadeverkningar.

Den förhärskande alkoholromantiken och normen förstärks ofta i media. Vad och hur mediebranschen kommunicerar om alkohol spelar stor roll. Detta gäller allt från faktabaserade texter till hur alkohol framställs granskande eller glorifierande.

Annons

Nu i Växjö, där framförs det några ”oskyldiga” serveringstillstånd som diskuteras. Detta är ett direkt kryphål för att urholka alkohollagen. Märkligt då att många politiker är oaktiva i frågan eftersom de har ett gemensamt ansvar gentemot lagar och bestämmelser. Varför denna tystnad?

Hur sker tillståndsprövningar i Växjö kommun och vem beslutar om dessa? Hur sker tillsynen av de stadigvarande serveringstillstånden?

Hur kommer det sig att länsstyrelsens beslut ignoreras?

Självklart tror vi skattebetalare att avgifterna för prövningarna av serveringstillstånden och tillsynen täcker kostnaderna.

Överallt annars råder minst självfinansiering.

Politiker i all ära! Vad är det som gör att de ekonomiska resonemangen haltar? Är det vän/vinstintressen som råder? Är det alkoholindustrin som genom lobbying skapar politikerkontakter och gör gårdsförsäljningen så lockande?

Avgiftspengarna kan relateras till mer resurser för tillsyn och bidraga till att alkohollagen efterlevs. På så vis skyddas folkhälsan och konsumenterna med deras anhöriga från alkoholens baksidor. Kostnaderna för alkoholskadorna beräknas till mer än 103 miljarder kronor per år.

En som gillar att utmana alkoholnormen

Ninnie Johansson, IOGT-NTO

””Nu i Växjö, där framförs det några ”oskyldiga” serveringstillstånd som diskuteras. Detta är ett direkt kryphål för att urholka alkohollagen.””
Annons
Annons
Annons
Annons