GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Miljöpartiet och Socialdemokraterna hotar landets elförsörjning och klimatarbete

Många är bekymrade över bristerna i landets elförsörjning. Senast i raden av intressenter finner vi Försvarsmakten. De ser att bristerna i överföringskapacitet och stabilitet nu är så allvarliga att de hotar landets säkerhet. Det är en skrämmande utveckling vi ser både för elförsörjningen och klimatarbetet.
Debatt • Publicerad 15 november 2021
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Reservkraftverket i Karlshamn.
Reservkraftverket i Karlshamn.
Foto: Johan Hultgren

Med ett ökat behov av stabil elkraft i hela landet är det märkligt att en del miljövänner tror att man kan klara allt genom att avbryta alla aktiviteter som försämrar klimatet. En omställning till ökad användning av elektrisk energi av ickefossilt ursprung är helt nödvändig för att nå de globala målen. Det kommer att krävas investeringar i nya fossilfria kraftkällor och utökad överföringskapacitet mellan landets olika elområden.

Det finns många orsaker till att vi kommit till den här situationen. Ny överföringskapacitet har tagit alltför lång tid att realisera. Långdragna tillståndsprocesser och igångkörningsproblem sägs vara en bidragande orsak, men den yttersta orsaken finns i regeringen. Där har kärnkraftsmotståndarna med Miljöpartiet i spetsen tagit kommandot. Nedläggning av fungerande kärnkraftsaggregat är bara en del av orsakerna till den situation vi nu ser med skyhöga elpriser i södra delen av landet.

För att ytterligare förvärra situationen riskerar den fossilfria kvarvarande kärnkraften att behöva stängas ned på grund av regeringens ovilja/oförmåga att fatta ett positivt beslut för slutförvaring av kärnkraftsavfall. Beslutet om att tillåta utbyggnad av mellanlagringen löser inte slutförvarsfrågan. Oviljan stavas Miljöpartiets och Socialdemokraternas oförmåga att sätta ner foten.

Självklart ska vi förändra industriprocesserna så att kol kan ersättas med fossilfri el. Projekt inom gruvdrift, stålframställning och batteritillverkning pågår nu i norra Sverige för att göra detta möjligt. Det elektriska behovet är oerhört stort och energiförsörjningen till södra Sverige kan bli avsevärt begränsad. Bristen kan inte ersättas av sol och vindkraftskällor enbart. Därför behöver vi ny kärnkraft, kanske som den Vattenfall utvecklar i Estland.

Till alla dessa investeringar behövs kapital, ett kapital som bara kan skapas genom att våra företag och vår befolkning tillåts generera det. Då kan vi inte tillåta oss att öka kapitalskatterna, förmögenhetsskatterna, införa familjeveckor eller 6-timmars arbetsdag. Då kommer vi att missa målet, ett fossilfritt samhälle. Vi behöver kärnkraft och en snabbare och mer rationell beslutsprocess.

En regering, som samtalar med alla riksdagens partier, ledd av Moderaterna, är det alternativ som skulle tjäna Sverige bäst. Ge därför din röst i nästa val till Moderaterna.

Björn Svensson (M), ledamot Växjö kommunfullmäktige

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.