GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Miljöpartiet satsar på landsbygden

I Miljöpartiets vision om ett långsiktigt hållbart samhälle har landsbygden en nyckelroll och är en förutsättning för att möta framtidens utmaningar.
Debatt • Publicerad 19 november 2021
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
I Miljöpartiets vision om ett långsiktigt hållbart samhälle har landsbygden en nyckelroll.
I Miljöpartiets vision om ett långsiktigt hållbart samhälle har landsbygden en nyckelroll.Foto: Janerik Henriksson/TT

Vi har alla våra drömmar om hur vi vill leva vårt liv; om kärleken, om arbetet, boendet. Vi har alla så olika tankar om varför vi vill bo i en stad eller på landsbygden. I den debatt som pågår nu tror många att alla landsbygdsbor är en likartad grupp som har likartade problem. Så är det naturligtvis inte alls. Alla som bor på landsbygden, antingen det gäller glesbygd, byar eller samhällen, har självklart sina olika förutsättningar, livsvillkor, drömmar, skäl att bosätta sig just där. En del arbetar alldeles i närheten eller till och med hemma och är inte i så stor utsträckning beroende av transporter, för andra är det tvärtom, för en del betyder närheten till samhällsservice mycket, för en del är närheten till vacker natur det allra viktigaste.

I Miljöpartiets vision om ett långsiktigt hållbart samhälle har landsbygden en nyckelroll och är en förutsättning för att möta framtidens utmaningar. Det handlar om livsmedelsproduktion, biologisk mångfald, klimatförändringarna, energi, turism, kulturlandskap, gröna näringar med mera.

Miljöpartiet driver på i många frågor för att underlätta för människor som bor på landsbygden och för att klara de utmaningar som finns.

Lantbrukare måste få snabb och ordentlig ersättning om det på gården finns skyddsvärd natur där det inte är tillåtet att avverka skog. Vi vill också stötta markägare som vill använda hyggesfria metoder och längre omloppstider. Lantbrukare som går över till ekologiskt jordbruk ska få stöd och ersättningen till de som skapar viktiga ekosystemtjänster, till exempel genom att återställa våtmarker, ska öka. Vi driver på för ökat stöd till fossilfria jordbruks- och skogsmaskiner och lastbilar.

Vi vill att en särskild glesbygdsbonus ska utbetalas till den som bor på landsbygden och köper elbil. Självklart kommer många att vara beroende av egen bil även i framtiden. Därför vill Miljöpartiet se flera åtgärder för att underlätta för dessa att köra fossilfritt. Utbyggnaden av laddstationer för elfordon ska utökas i hela landet och stöd ska ges till att konvertera fossilbilar till biodrivmedel. Ett förändrat reseavdrag ska genomföras, ett reseavdrag som ska gynna landsbygdsbor.

Vi vill införa ett nationellt mål för självförsörjningsgrad på 80 procent, vilket skulle medföra att livsmedelsproduktionen på landsbygden ökar. För att möjliggöra kortare djurtransporter och skapa fler jobb på landsbygden vill vi fortsätta att satsa på småskaliga slakterier.

Under pandemin har vi sett ett stort, ökande intresse för friluftsliv och turism på landsbygden. Vi vill ge goda förutsättningar för att utveckla denna turism och göra den miljömässigt hållbar, genom att stödja små turistföretag. Vi vill också se att staten satsar mer på en väl utbyggd och väl fungerande digitalisering i hela landet.

Strandskyddet är en viktig förutsättning för ett rikt friluftsliv för människor, såväl för de som bor på landsbygden, som för de som är där bara på besök. Privatisering av stränderna är ett hot mot allas rätt att njuta av naturen (allemansrätten), även i framtiden. Skydd av stränderna är ett avgörande skydd för biologisk mångfald och de många naturnyttor som strandområdet bidrar med.

Landsbygden bidrar med en viktig del av Sveriges energiförsörjning, till exempel genom vattenkraft, vindkraft och biobränsle. Vi vill utöka den havsbaserade vindkraften eftersom den inte är lika störande för de boende som den landbaserade kan vara och den är också mer effektiv. Om det finns vindkraftverk eller vattenkraft i kommunen ska fastighetsskatten tillfalla kommunen. Sverige ska bli självförsörjande på biobränsle och det ska enbart vara biobränslen som producerats hållbart.

Vi måste göra allt vi kan för att minimera klimatförändringen och för att förhindra att en mängd djur- och växtarter dör ut. Vi måste alla hjälpas åt, men alla som behöver stöd i omställningen måste också få det stödet. I Miljöpartiets vision för framtiden har landsbygden en nyckelroll och är en förutsättning för att möta framtidens utmaningar.

Gunnel Jansson (MP)

Cheryl Jones Fur (MP)

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.