GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Miljövänliga partier borde omvärdera sina beslut

En reportageserie i Smålandsposten om vindkraftsutbyggnaden i Uppvidinge toppades den 22 juli av en forskares åsikter om konflikterna vid vindkraftsetableringar. Man behövde inte läsa länge för att inse att den för staten arbetande forskarens avsikt mera var att gjuta “socker och sirap” över vindkraftsdebatten för att dämpa aggressionerna och förminska problemen.
Publicerad 31 juli 2021
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vindkraft i Uppvidinge
Vindkraft i Uppvidinge
Foto: Stewe Jonsson

“Förståelse för...” är en vanlig formulering som möter folk som blir arga över ingrepp i deras livsvillkor, beslutade över deras huvuden.

Nu hjälper det ju inte de drabbade att etablissemanget har “förståelse”. I serien “Ett liv vid vindkraft” på Youtube har ett antal kvinnor, ledsna och lågmälda, berättat vad det inneburit att få stora vindkraftverk inpå knutarna. Stress, sömnrubbningar, depressioner är bara några av hälsoproblemen utöver frustration över arrogansen som möter dem från politiker, myndigheter, vindbolag när man försöker klaga. Fastigheter där man lagt ner arbete, pengar och kärlek blir i stort sett osäljbara. I ett fungerande rättssamhälle där lagen gäller även för småfolk är det bara att stänga av maskiner som orsakar nämnda problem enligt min mening. Tyvärr kommer detta inte att ske. I Youtube-kanalen “Rättvisa vindar” säger läkaren Ulla Heine med 30 års praktik att det är förfärligt hur människor som bor vid vindindustrier bemöts inte minst av politiker. Bostadsminister Märta Stenevi (MP) sa i en riksdagsdebatt att hon bodde vid vindkraftverk och det inte var några problem, att det närmsta verket var bara 35 meter högt och på 7 kilometers avstånd nämnde hon inte.

Den forcerade vindkraftsutbyggnaden är ett politiskt beslut som fattades för att Centerpartiet skulle acceptera en alliansregering. Beslutet var enligt min mening slarvigt underbyggt med usel konsekvensanalys. Uppställda bullerkrav baserades på gamla krav från städer med en helt annan bullermiljö. Periodiska tryckvågors och infraljuds långsiktiga hälsopåverkan på djur och människor beaktades inte. Djupgående analyser av hur landskap och natur i verkligheten skulle omvandlas saknades.

Borde inte de partier som kallar sig miljövänliga, Miljöpartiet och Centern, ta till sig verkligheten och ompröva sina beslut? Något som dessvärre kommer att stanna vid en from önskan.

Bo Hjalmarsson

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.