GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Moderaterna satsar mer än regeringen på att få ordning på Sverige

Svar till Malin Lauber och Magnus P Wåhlin ( Smålandsposten den 20/10)
Replik • Publicerad 22 oktober 2021
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Moderaterna avsätter en halv miljard under 2022 för att polismålet ska nås, polislönerna ska höjas och utbildning betalas och jobbet göras mer attraktivt, skriver Katarina Brännström (M).
Moderaterna avsätter en halv miljard under 2022 för att polismålet ska nås, polislönerna ska höjas och utbildning betalas och jobbet göras mer attraktivt, skriver Katarina Brännström (M).Foto: Maja Suslin/TT

Jag förstår att Malin Lauber och Magnus P Wåhlin på alla sätt försöker dölja den bittra sanningen. Ni kallar det för svartmålning, men det var ju ni som 2014 tjatade om att ”något håller på att gå sönder” inför valet. Nu har det verkligen kraschat efter sju år med S/MP-regeringen, Sveriges brottsutveckling är extrem i Europa och varannan invandrare försörjer sig inte, några exempel på misslyckandet. Det går ju absolut inte jämföra med alliansåren.

Jobben var ert stora vallöfte men nämns inte längre, när Sverige har tredje högsta arbetslösheten i EU. Nu skriver ni hellre om sysselsättning än arbetslöshet, det är att kamouflage-måla, då begreppet sysselsättning kan innebära en enda arbetad timme i veckan. Bryr ni er om att nära en miljon lever på bidrag och långtidsarbetslösheten slår nya rekord? Samtidigt som vi ser stor arbetskraftsbrist.

Ni skryter om fler poliser, men 20 procent av platserna på polisutbildningen står tomma år efter år och polistätheten är densamma som 2011. Vi moderater avsätter en halv miljard under 2022 för att polismålet ska nås, polislönerna ska höjas och utbildning betalas och jobbet göras mer attraktivt.

Det är ändå bra att regeringen äntligen vaknat till och satsar på rättsväsendet, det som vi har gjort i flera år. Kan upplysa om att Moderaterna satsar mer. Vi lägger 2,1 miljarder mer för 2022 och åtta miljarder mer för 2023–24 än vad regeringen gör på hela rättsväsendets myndigheter och ytterligare 23 miljarder mer alla myndigheter inom lag och ordning under samma period. Så det ni kallar historisk satsning är redan för lite!

I dag kan man stapla bidragen på varann så det inte lönar sig att jobba, därför vill vi ha ett bidragstak. Vi gör det billigare att anställa arbetslösa. Men för 2022 satsar S/MP-regeringen hellre 10 miljarder på att göra det mer lönsamt att inte arbeta, bland annat med en familjevecka! Som ingen har efterfrågat.

Nej, det går inte längre att skylla på Moderaterna. Det är ni som styrt Sverige i sju år. Och när det gäller de förhatliga skattesänkningarna, så är det ju ni som slopat värnskatten för de som tjänar mest! Jag vill tacka för debatten och lovar att jobba hårt för att ni inte ska få styra Sverige efter valet 2022.

Katarina Brännström (M), riksdagsledamot

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.