GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Moderaterna vill göra alkohollagstiftningen till en näringslivsfråga

Jag lyssnade till Växjös moderata kommunalråd Oliver Rosengren i tisdags förmiddag. Man blir allvarligt orolig när den politiker som har det yttersta ansvaret för att alkohollagstiftningen efterlevs i Växjö Kommun inte förstår vilka lagen är till för att skydda.
Debatt • Publicerad 21 oktober 2021
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Alkoholservering ska inte vara ett naturligt inslag överallt i vårt samhälle, skriver Håkan Bengtsson, socialnämndens 2:e vice ordförande, Ljungby kommun.
Alkoholservering ska inte vara ett naturligt inslag överallt i vårt samhälle, skriver Håkan Bengtsson, socialnämndens 2:e vice ordförande, Ljungby kommun.
Foto: Janerik Henriksson/TT

Med sina uttalanden i Radio Kronoberg avslöjar Oliver att han förespråkar ökad konsumtion av alkohol för att gynna näringsidkare i det korta perspektivet. Detta i stället för att som i dag tillsammans med våra ansvarsfulla krögare och restaurangägare skapa förutsättningar för en sund alkoholkonsumtion i Sverige.

Med ökad konsumtion ökar även risken för överkonsumtion vilket i sin tur ökar risken för att utveckla ett missbruk. Det finns många barn redan i dag som önskar att det fanns vuxna som berättade för deras föräldrar när de druckit tillräckligt. Den uppgiften har serveringspersonalen på våra restauranger och krogar i dag. Men detta ansvar upphör när kunden lämnat serveringsstället med en pizza eller ett flat bread.

Oliver förespråkar även möjligheten att servera alkohol på platser som man i dag över huvud taget inte förknippar med alkoholhaltiga drycker. Som exempel tog han upp frisersalonger. Det kan i min mening vara bra att alkoholservering inte är ett naturligt inslag överallt i vårt samhälle. Dessa frågor ska upp på Moderaternas partistämma som börjar i dag torsdag. Min förhoppning är att det finns tillräckligt många förnuftiga moderater med kunskap i sociala frågor som kan förmå stämman att rösta ned ett så destruktivt förslag.

Håkan Bengtsson, socialnämndens 2:e vice ordförande, Ljungby Kommun

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.