Annons

När får vi se en återbruksstrategi i Växjö?

”Vi har en önskan om att vara med och skapa ett pilotprojekt tillsammans med andra aktörer som delar vår vision om en cirkulär framtid. En samlingsplats eller byggnad som är tillgänglig för en bred publik där vi under processen kan lära av varandra och göra Växjö till en viktig del i omställningsprocessen mot ett cirkulärt byggande.”
Debatt • Publicerad 17 november 2020 • Uppdaterad 20 november 2020
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Återbrukad inredning är ett sätt att arbeta, här bild från Domkyrkocentrum i Växjö. För att nå målen i Agenda 2030 måste vi arbeta större och bredare med återbruk. Det anser Emelie Jensdotter, Hålllbarhetsansvarig på Arkitektbolaget.
Återbrukad inredning är ett sätt att arbeta, här bild från Domkyrkocentrum i Växjö. För att nå målen i Agenda 2030 måste vi arbeta större och bredare med återbruk. Det anser Emelie Jensdotter, Hålllbarhetsansvarig på Arkitektbolaget.Foto: Åke E:son Lindman

Politiker i Växjö kommun var tidiga med att lyfta och prioritera träbyggnation. Sedan 2004 har arbetet utgått från träbyggnadsstrategier. Den senaste med namnet Växjö – Europas första moderna trästad. Kortfattat så innebär det att 50 procent av all nybyggnation i kommunen ska vara träbaserad och inkludera någon form av redovisning av klimatpåverkan. Den tydliga träbyggnadsstrategin har underlättat för oss och andra i branschen att kunna föreslå trä, som bland annat stomme, till våra kunder som ska bygga nytt. Växjö är beundrat nationellt och ses som en av förebilderna i Sverige när det gäller att bygga i trä och det har resulterat i många studiebesök till Växjö från andra städer som vill och har tagit efter. Förra månaden tog vi, som enskilt företag, emot besök från Danmark, där träbyggnationen växer och Växjö är en given plats att besöka för att lära sig mer.

Vi har alltid förordat att bygga i trä, mestadels av klimatmässiga skäl men också av estetiska. Vi får dock inte tro att vi är hemma i vårt arbete med hållbara byggnader bara för att vi bygger i trä. Sedan flera år tillbaka har vi fördjupat oss i och skaffat kunskap kring cirkulärt byggande. Byggbranschen arbetar i dag till stor del linjärt. Byggnader uppförs, de står ett tag och sedan rivs de ner. Enligt siffror från Naturvårdsverket så slänger vi drygt 12 miljoner ton byggavfall varje år. Mycket av detta skulle gå att återanvända. Det handlar inte bara om att det är möjligt att återanvända, vi måste använda denna resurs för att minska våra utsläpp. På samma vis som vi har blivit bättre på att återvinna plast, aluminium och annat hushållsavfall så måste vi bli bättre på att återbruka material från byggnader och se varje byggnad som en materialbank. Det kan vara allt från dörrar till bjälklag till tegel till inredning.

Annons

Där har ni politiker en viktig roll. På samma sätt som ni beslutade om en träbyggnadsstrategi så kan ni ta fram och besluta om en återbruksstrategi.

Vi har en önskan om att vara med och skapa ett pilotprojekt tillsammans med andra aktörer som delar vår vision om en cirkulär framtid. En samlingsplats eller byggnad som är tillgänglig för en bred publik där vi under processen kan lära av varandra och på så sätt hjälpa varandra. För detta är något vi måste göra tillsammans, det är liksom grejen med cirkulär ekonomi.

Visst hade det varit häftigt om Växjö kommun återigen kunde vara den kommun som visar framfötterna och leder vägen mot en hållbar byggbransch. Vi skulle med glädje ta emot fler studiebesök som inte bara handlar om att vi är duktiga på att bygga i trä, utan om att vi även är bäst på att bygga med återbruk.

Är ni med på det?

Emelie Jensdotter, Hålllbarhetsansvarig på Arkitektbolaget

”Visst hade det varit häftigt om Växjö kommun återigen kunde vara den kommun som visar framfötterna och leder vägen mot en hållbar byggbransch.”
Annons
Annons
Annons
Annons