Annons

Nej till dödsstraff

Ahmadreza Djalali är en av många som sitter i dödscell i Iran. Ahmadreza är en svensk-iransk läkare som 2017 dömdes till döden för spioneri. Inga bevis för anklagelsen har presenterats. FN har förkastat rättegången som orättvis. Vid återkommande tillfällen har det iranska styret hotat att verkställa avrättningen inom få dagar. Ahmadrezas hustru och barn i Sverige lever i ständig rädsla för hans öde.
Debatt • Publicerad 3 oktober 2022
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
KI-forskaren Ahmadreza Djalali är sedan april 2016 fängslad i Iran och riskerar dödsstraff
KI-forskaren Ahmadreza Djalali är sedan april 2016 fängslad i Iran och riskerar dödsstraffFoto: Privat

I Iran avrättades under fjolåret minst 314 människor enligt Amnesty International. Avrättningarna sker genom hängning, ibland offentligt. Släktingar till den dödsdömde blir ofta inte underrättade om avrättningen i förväg och får heller inte alltid begrava kroppen. Till de avrättade hör också personer som var under 18 år – alltså barn – då de enligt myndigheterna skulle ha begått ett brott som är belagt med dödsstraff.

Amnesty International genomför i oktober varje år aktioner mot dödsstraffet. I år koncentreras dessa aktioner på Ahmadreza Djalalis fall. Amnesty har redan samlat in fler än 150 000 namnunderskrifter för kravet att Ahmadreza ska friges och domen upphävas. Nu fortsätter detta arbete för att sätta ytterligare press på regimen i Iran.

Annons

Dödsstraffet kränker rätten till liv så som den garanteras i Deklarationen om mänskliga rättigheter. Det slår orättvist mot de ekonomiskt och socialt svagaste. Det medför stora risker att oskyldiga avrättas. Det är en brutal och plågsam form av bestraffning som är ovärdig ett civiliserat samhälle.

För sextio år sedan hade enbart 19 länder i världen avskaffat dödsstraffet. I dag är det 144. Amnesty har under hela denna period arbetat för att avrättningar ska upphöra. Vi inom Amnestys Grupp 24 i Växjö uppmanar nu tidningens läsare: besök Stadsbiblioteket mellan klockan 11.00 och 13.00 lördagen den 8 oktober och skriv på vår petition för den dödsdömde Ahmadreza Djalali!

Amnestys Grupp 24 i Växjö genom Ulf Carlsson och Annika Olsson

Annons
Annons
Annons
Annons