Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nej till odemokratisk utländsk finansiering av ny moské i Växjö

Moderaterna vill inte se en odemokratisk, utländsk finansiering av den nya moskén i Växjö. Det hade inte varit bra för någon.
”Vi har bett sökande inkomma med en redovisning över hur de tänker finansiera moskén. De har inkommit med en redovisning som inte är tillfredsställande”, skriver Anton Olsson (M), vice ordförande i Byggnadsnämnden.
”Vi har bett sökande inkomma med en redovisning över hur de tänker finansiera moskén. De har inkommit med en redovisning som inte är tillfredsställande”, skriver Anton Olsson (M), vice ordförande i Byggnadsnämnden.
Foto: Gorm Kallestad
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Lagstiftningen ger inget utrymme för att säkerställa en demokratisk finansiering. Muslimer ska ha möjlighet att praktisera sin religion i Sverige. Det är inte det frågan gäller.

Vi har bett sökande inkomma med en redovisning över hur de tänker finansiera moskén. De har inkommit med en redovisning som inte är tillfredsställande.

I redovisningen framgår det att de har samlat in 10 miljoner och att de ska få in 3 miljoner varje år. Ett bygglov är giltigt i 5 år och då landar man på 25 miljoner. Byggnationen kan kosta så mycket som 80 miljoner. Alltså är en stor del av finansieringen oklar.

Representanter från moskén har dessutom sagt i olika intervjuer att de kommer behöva ”engagera vissa investerare”. De har också sagt att ”vi tror att vi kan få stöd av vissa utländska ambassader” och slutligen ”inte ett enda öre har kommit från oljeländerna än, men vi har kontakt med folk i de länderna och vi hoppas att det kan lösa sig med finansieringen därifrån.”

Pengar kommer sällan gratis och tar man emot pengar från utländska finansiärer finns det en stor risk att de också kräver inflytande över moskéns verksamhet. Att ge krafter i länder som Saudiarabien eller Qatar inflytande över moskén hade varit förödande för integrationen. Det är icke-demokratiska länder som man inte bör samverka med.

I vår bedömning i bygglovsärendet får vi inte ha med finansieringen som grund. Den nationella lagstiftningen behöver ses över så den stämmer överens med verkligheten. Vi måste kunna hindra byggnation när finansiering med riskerad anknytning till icke-demokratiska påtryckningar kan vara aktuellt.

Anton Olsson (M), vice ordförande i Byggnadsnämnden

I vår bedömning i bygglovsärendet får vi inte ha med finansieringen som grund. Den nationella lagstiftningen behöver ses över så den stämmer överens med verkligheten.

Läs mer