GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nu är det dags för dubbelspår Alvesta–Växjö

Region Kronoberg, Alvesta, Växjö och Lessebo kommuner har nu enats om en avsiktsförklaring, tillsammans med Trafikverket Syd, om byggnation av dubbelspår mellan Växjö och Räppe, som är första delen i dubbelspåret mellan Alvesta och Växjö. Staten ska stå för 90 procent av kostnaden och de regionala parterna för 10 procent av 525 miljoner kronor.
Debatt • Publicerad 31 augusti 2021
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Region Kronoberg, Alvesta, Växjö och Lessebo kommuner har enats om en avsiktsförklaring, tillsammans med Trafikverket Syd, om byggnation av dubbelspår mellan Växjö och Räppe.
Region Kronoberg, Alvesta, Växjö och Lessebo kommuner har enats om en avsiktsförklaring, tillsammans med Trafikverket Syd, om byggnation av dubbelspår mellan Växjö och Räppe.Foto: Tomas Karlsson

Snabba förbindelser med kollektivtrafiken är en av de viktigaste åtgärderna för att skapa arbetsmarknadsförstoring. Det vill säga: Det ger möjligheter till längre pendlingssträckor och företagen får en större geografi att hämta arbetskraft på. Arbetsmarknadsförstoringen är också ett sätt att göra Kronoberg än mer attraktivt för boende och för näringslivsetableringar.

Genom en bra kollektivtrafik kan biltrafik ersättas. Både problem med trängsel och kollektivtrafikens höga säkerhet, talar för ökad tågtrafik. Länets kollektivtrafik är redan helt fossilbränslefri och dubbelspåret ger förutsättningar för ytterligare utveckling.

Trafikverket har i samarbete med alla kommuner och regioner utmed Kust till kust-järnvägen, gjort en genomgång i form av en ”åtgärdsvalstudie” (ÅVS), av hela sträckan. ÅVS visar vilka behov som finns på järnvägen för att uppfylla förutsättningarna för den trafik som är planerad. Dubbelspår mellan Alvesta och Växjö är den åtgärd som är viktigast. Därutöver finns många behov i form av mötesspår, kurvrätningar, stationsåtgärder med mera, som behöver åtgärdas också, för att skapa en bra trafik för resenärerna. Dubbelspåret är inte bara viktigt för oss. Det är också en förutsättning för att grannar från Kalmar, Karlskrona eller Värnamo ska kunna åka i tid på sträckan.

Vi har ifrån länets sida arbetat för dubbelspår i många år. Vardagar går 96 persontåg mellan Växjö och Alvesta. Dessutom går vissa tider även godståg på sträckan. Region Kronoberg planerar för ytterligare tågtrafik de närmsta åren. Det handlar om Krösatågstrafik Emmaboda–Alvesta. Järnvägssträckan räcker inte till för den trafik som går i dag. Både Öresundståg och Krösatåg har stora problem att hitta plats på järnvägen på sträckan. Förseningar uppkommer ofta på grund av att väntan på annat tåg måste ske.

Vår långsiktiga ambition är fullt utbyggt dubbelspår Alvesta–Växjö med flera nya tågstationer utmed kust till kust-järnvägen. Både Räppe, Skruv och Grönsängen i östra Alvesta finns med som planerade stationer med en utökad Krösatågstrafik. Här kommer ett arbete att bedrivas för att hitta lösningar för de olika stationerna.

Vi är övertygade om att en ökad kollektivtrafik på kust till kust-banan, kommer att vara positiv för regionens utveckling. Både för Alvesta, Växjö och Lessebo kommuner, men också för övriga länet, liksom hela Södra Sverige. Genom avsiktsförklaringen och vår gemensamma ekonomiska satsning, visar vi tydligt vad vi vill lokalt och regionalt. Nu är det upp till staten att leverera.

För Region Kronoberg, Växjö, Alvesta och Lessebo kommuner

Mikael Johansson, Regionstyrelsens ordförande Region Kronoberg

Anna Tenje, Kommunstyrelsens ordförande Växjö kommun

Per Ribacke, Kommunstyrelsens ordförande Alvesta kommun

Lars Altgård, Kommunstyrelsens ordförande Lessebo kommun

Sven Sunesson, 1 vice ordförande Region Kronoberg

Andreas Olsson, 1 vice ordförande Växjö

Thomas Haraldsson, 1 vice ordförande Alvesta

Angelica Karlsson, 1 vice ordförande Lessebo

Henrietta Serrate, 2 vice ordförande Region Kronoberg

Malin Lauber, 2 vice ordförande Växjö

Thomas Johnsson, 2 vice ordförande Alvesta

Marcus Dackling, 2 vice ordförande Lessebo

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.