Nu gör vi Alvesta ännu grönare

Beskedet från Länsstyrelsen Kronoberg om att godkänna European Energys solpark på Hästhagsmossen i Vislanda innebär att Alvesta kommun nu ytterligare stärker sin position som ett nav för grön energiproduktion. Med vindkraftparken i Lyngsåsa, biogasanläggningen i Alvesta och solparken i Hästhagen visar vi att det är fullt möjligt att möta de närmaste årens elbehov med lokalt producerad, förnybar energi.
Debatt • Publicerad 15 mars 2023
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Solparken i Vislanda blir Smålands största och kommer att producera el motsvarande 15 000 villors årliga förbrukning av hushållsel”, skriver
”Solparken i Vislanda blir Smålands största och kommer att producera el motsvarande 15 000 villors årliga förbrukning av hushållsel”, skriverFoto: Daniel Bogefors

Sverige står inför en gigantisk utmaning. Redan till 2035 kan elbehovet ha fördubblats från dagens 140 TWh per år till 280 TWh, enligt en nyligen publicerad rapport från flera statliga myndigheter. Störst kommer behovet att bli i södra Sverige. Om Sverige ska ha en fortsatt ledande roll i den gröna omställningen krävs en omfattande utbyggnad av vind- och solkraft. Vind- och solkraft är energislag som kompletterar varandra mycket bra eftersom de har olika produktionstider på dygnet och på året. När solen skiner som mest blåser det som minst och vice versa. Tillsammans med energilagringslösningar som vätgas och batterier blir kraftslagen planerbara.

Hos utvecklare av förnybar energi finns en stor investeringsvilja och höga ambitioner. Men för att lyckas krävs även kommuner som är beredda att gå före och visa vägen med en öppen och omfamnade attityd. Att öka den lokala produktionen av grön energiproduktion är ett strategiskt val som har bred politisk uppbackning och bygger på förvissningen om att det kommer att öka Alvesta kommuns motståndskraft mot framtida kriser, främja lokalt företagande, skapa fler arbetstillfällen och bidra till hållbar utveckling.

Solparken i Vislanda blir Smålands största och kommer att producera el motsvarande 15 000 villors årliga förbrukning av hushållsel. Det är ett betydande tillskott av ny, billig och grön el i en region som drabbats hårt av höga elpriser. Solparken kommer att anläggas på en färdigskördad torvtäkt med låga naturvärden och utan intillboende grannar. Det är ett utmärkt exempel på hur mark som tidigare använts i ett syfte nu kan brukas på ett nytt och hållbart sätt. Solparken öppnar upp landskapet, och genom inplantering av exempelvis ängsblomster, kan den biologiska mångfalden öka bland både växter och djur.

Vår gemensamma ambition är att i handling motverka klimatförändringarna och bidra till grön tillväxt. Vi hoppas att Alvesta kan utgöra förebild för andra kommuner som tvekar inför liknande satsningar och visa att det kan skapa både framtidstro, stolthet och attraktionskraft.

Per Ribacke (S), kommunstyrelsens ordförande Alvesta

Thomas Haraldsson (C), 1:e vice ordförande kommunstyrelsen Alvesta

Peter Braun, projektchef Sverige, Norge och Finland, European Energy

”Vi hoppas att Alvesta kan utgöra förebild för andra kommuner som tvekar inför liknande satsningar och visa att det kan skapa både framtidstro, stolthet och attraktionskraft.”
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.